Caster Semenya Foto: Bildbyrån

Caster Semenya kan stoppas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottstjärnan Caster Semenya sprang hem ännu ett guld på Samväldesspelen i dag när hon vann 800 meter och skrev historia.

Nu ligger hennes framtid i Cas händer. Annars kan den framgångsrika karriären ta slut.

I november vill det internationella förbundet stoppa hyperandrogena kvinnor på distanserna 400-1 500 meter.

– Vi har alltid tyckt att testosteron innebär betydande prestandaförbättringar, säger det internationella förbundets ordförande Sebastian Coe.  

Sydafrikanskan Caster Semenya är hyperandrogen. Det innebär att hennes kropp naturligt producerar det manliga könshormonet testosteron. 18 år gammal utklassade hon konkurrenterna på damernas 800 meter i Berlin-VM 2009. En enastående insats som snabbt kom att förvandlas till ett ifrågasättande av hennes könstillhörighet.

– Det var upprörande, men jag försökte att inte ta det seriöst. Det är så livet fungerar, man kan inte alltid få det som man vill. Ibland stöter man på hinder och utmaningar från Gud, sade hon till SVT Sport.

För några dagar sedan sprang hon hem Samväldesmästerskapen på 1 500 meter och i dag blev hon den tredje kvinnan i spelens historia som tagit en dubbel på 800 och 1 500 meter när hon vann den kortare distansen på 1.56,68. Men hur hennes framtida karriär ser ut är osäkert.

– Vissa saker får man inte ifrågasätta. Vi föds alla olika och med olika förutsättningar. Du lever på ett sätt och jag på ett annat. Det går inte att ifrågasätta. I slutändan är vi alla människor, men vi föds olika och det är en gåva från Gud, säger hon.

Cas vill se mer bevis

Frågan om hyperandrogeni utreds av sportens skiljedomstol Cas, som har efterfrågat mer bevis av IAAF. Förbundet hänvisar å sin sida till en studie från ifjol där det slogs fast att alla former av testosteron, naturligt eller onaturligt, är prestationshöjande.

Caster Semenya får hoppas på Cas, som har granskat fallet sedan 2015, och väntas komma med ett besked i ärendet. Annars införs de nya riktlinjerna i november på distanser mellan 400 meter och 1 500 meter.

— Det handlar inte om att fuska. Ingen hyperandrogen har fuskat. Det här handlar om vår skyldighet som sportfederation att se till att spelplanen är lika för alla. Vi har alltid tyckt att testosteron, antingen naturligt producerat eller artificiellt tillsatt i kroppen, innebär betydande prestandaförbättringar, säger det internationella förbundets ordförande Sebastian Coe. 

ARKIV: Se Semenya ta hem Diamond League-tävlingen i Monaco (2017):

Fakta: Caster Semenya och hyperandrogenism

OS-guld 800 meter, Rio de Janeiro 2016

OS-guld 800 meter, London 2012

VM-guld 800 meter 2017, 2011, 2009

VM-brons 1500 meter 2017

Kvinnor med förhöjda nivåer av testosteron, hyperandrogenism, tvingades från 2011 dämpa sina nivåer för att få vara med och tävla. Beslutet upphävdes av idrottens skiljenämnd Cas 2015, efter att den indiska sprintern Dutee Chand varit avstängd på grund av hyperandrogenism.

Efter att reglerna kring hyperandrogenism ändrades har sydafrikanskan Caster Semenya, som blev ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom som 18-åring, haft en remarkabel utveckling på 800 meter.

2016 totaldominerade hon och tog OS-guld i Rio de Janeiro.

Karolinska Institutets definition av hyperandrogenism:

”Ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.”

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.