Caster Semenya vann överlägset. Foto: TT

Överlägsen Semenya nobbade frågorna efteråt

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya utklassade konkurrenterna på 800 meter vid Diamond League-tävlingen i Eugene. Sydafrikanskan sprang i mål på nytt världsårsbästa 1.55,92. Efteråt vägrade hon svara på frågor om de nya könsreglerna.

– Jag kommer inte att svara på det eftersom jag är här för att tävla, säger Semenya till AP.

Caster Semenya kontrollerade loppet från start till mål och var i ledningen inför det sista varvet. På upploppet drog sydafrikanskan ifrån ytterligare och segern var aldrig hotad.

Marginalen ner till den amerikanska tvåan Ajee Wilson blev nästan en sekund för Semenya som sprang i mål på tiden 1.55,92 – nytt världsårsbästa på distansen.

– Det är en fenomenal tid, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Semenya har florerat en hel del i media den senaste tiden och anledningen är det internationella friidrottsförbundets beslut om de nya ”könsreglerna”.

– Jag kommer inte att svara på det eftersom jag är här för att tävla. Om jag ska vara helt ärlig så är jag bara en vanlig idrottare, som du vet. Det finns inget som jag kan göra åt det eller vill uttala mig om, säger Semenya till AP.

Jämför testosteronhalten med dopning

Caster Semenya har höga naturliga halter av det manliga  könshormonet testosteron och från och med den 1 november kommer hon att behöva sänka halten för att få fortsätta att tävla internationellt. IAAF jämför de höga testosteronhalterna med dopning.

– Allt testosteron, antingen naturligt förekommande eller konstgjort infört i kroppen, ger betydande prestationsförbättringar, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Löparna som berörs är de som springer 400 meter upp till 1609 meter (en engelsk mile), samt 400 meter häck. Den 1 maj publicerade Caster Semenya, som påverkas av det nya regelverket, en bild av sig själv med texten ”gud skapade mig som jag är och jag accepterar mig själv. Jag är den jag är och jag är stolt över det”.

Siktar på världsrekordet

–  Nu kommer hon nog satsa allt på den här säsongen och göra så bra tider hon kan, och tävla mycket, säger Bergqvist.

Det höll Semenya med om. Världsrekordet på 1.53,28 är 35 år gammalt och innehas av Jarmila Kratochvilova.

– Världsrekordet är målet och kanske kan jag ta det i år, säger Semenya vars personrekord lyder på 1.55,16.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.