Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här går världsettans axel ur led Foto: Bildbyrån

Silvermedaljören ut på bår: ”Insåg i luften att axeln var ur led”

Uppdaterad
Publicerad

Estländaren Magnus Kirt stod för de mest dramatiska bilderna under VM:s avslutningsdag i Doha. Han tog silver i spjut men rullades ut från arenan på bår med en axelskada.
– Jag insåg i luften att axeln gått ut led, säger Kirt.

Det var i femte omgången som olyckan var framme. Kirt, som låg tvåa på 86,21, jagade Grenadas sensationsman Anderson Peters ledarkast på 86,89, och satsade allt.

Kirt blev liggande på ansatsbanan efter att han vräkt iväg spjutet, ett kast som inte nådde 70 meter blev underkänt, med stora smärtor. Efter en stund fick han en ispåse runt det skadade axelpartiet. Det var smärtsamma bilder som gick rätt igenom tv-rutan under flera minuter.

– Aj, aj, aj, sade SVT Sports expert Kajsa Bergqvist. 

Kommentatorn Jacob Hård var kritisk till att Kirt inte fick hjälp tillräckligt snabbt ute på banan.

– Var är sjukvårdarna? Det här ska inte dröja.

Bergqvist fyllde i:

– Jag förstår inte varför de inte bara kan få in en bår lite snabbt och ge honom hjälp utanför banan.

”Insåg i luften att den gått ur led”

Kim Amb jagade en medalj, slutade åtta, och följde dramat från hära håll.

– Det där var inte kul. Jag vet att han är lite överrörlig i axeln och att det där kan hända. Nu hoppas jag bara att det är bra med honom.

Kirt, som är världsetta med 90,61, kände direkt att axeln gått ur led. Det var alltså i utkastet skadan uppstod och inte när han bryskt slog i marken:

 – Jag insåg i luften att axeln gått ur led, säger Kirt till estniska Öhtuleht.  Han tog emot sitt silver med vänsterarmen i mitella.

Det måste till vidare undersökningar för att fastställa omfattningen av skadan.

Vetter gläds över bronset

Det estniska läkarteamet drog axeln rätt på plats.

– Men det måste göras en magnetkameraundersökning för att få reda på den exakta diagnosen, säger estniska friidrottsförbundets ordförande Erich Teigamägi.

Anderson Peters var åtta på världsbästalistan med 87,31 och tog sitt livs seger.

– Jag trodde inte att mina 86 meter skulle räcka till guld. Jag vill att mina landsmän på Grenada ska känna att alla kan bli världsmästare. Om jag kan bli det så kan alla bli det, säger Peters till IAAF.

Johannes Vetter var världstvåa och regerande mästare men fick nöja sig med bronset efter blygsamma 85,37 och det var det enda kastet han hade över 82 meter men det finns en förklaring.

– Jag känner mig deprimerad efter min mors död. Jag förlorade inte ett guld utan vann ett brons, säger tysken enligt estniska Öhtuleht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer