Patrik Sjöberg. Arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sjöberg: ”Tillsätt en barnidrottsombudsman”

Publicerad

Patrik Sjöberg anser att regeringen bör tillsätta en barnidrottsombudsman. Dessutom måste varje idrottsförening ha en handlingsplan för hur man hanterar situationen när ett barn råkar illa ut. ”I dag är det viktigare att slå en perfekt passning eller bli en ny Zlatan, istället för att ta hand om ungdomarna och se till att de har en trygg och säker miljö”, sa Patrik Sjöberg när han gästade SVT:s Gomorron Sverige.

Det är i Aftonbladet som Sjöberg, tillsammans med moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund, i en debattartikel skriver om problemen med sexuella övergrepp och kränkningar inom idrotten, och att de måste börja tas på allvar. Sjöberg har själv utsatts för övergrepp under ungdomsåren, något han gick ut och berättade om 2011.

”För alla barn och unga som dagligen idrottar måste det finnas någon som kan föra deras talan när de utsätts för kränkande behandling, mobbning, diskriminering eller sexuella övergrepp”, skriver de.

Duon har i samtal med bland annat Barnombudsmannen, Friends och Rädda Barnen upplevt att det är tydligt att förändringar och förbättringar måste ske, inte minst med tanke på att dessa organisationer enligt lag är förhindrade att agera i enskilda ärenden.

– För mig var det självklart att skriva debattartikeln. Det som hände mig och många andra under samma tid var fruktansvärt. Min klubb valde, som de flesta andra klubbar gör, att utreda detta själva och sedan hände det ingenting. Idrotten har alldeles för länge fått sköta sig själv, man är mer mån om klubbfärger, sponsorer osv.  Det finns personliga relationer inom klubbarna, så därför vill man inte prata om de här frågorna, sa Patrik Sjöberg när han gästade Gomorron Sverige.

Företrädare i och utanför idrottsrörelsen ska också uppgett att missförhållanden tystats ner av rädsla för att skada den aktuella föreningen, ledaren eller specialidrottsförbundet.

Kunskapsnivån måste förbättras

”Vi har även tagit del av beskrivningar där föräldrar ska ha ringt till tränare, föreningar, länsidrotten och specialidrottsförbunden för att söka stöd – men upplevt att de inte har fått den hjälp som efterfrågas”, skriver Sjöberg och Quicklund.

Den förre världsrekordhållaren i höjdhopp menar att kunskapsnivån omgående måste förbättras och att varje idrottsförening som saknar en handlingsplan för kränkningar, mobbning, diskriminering och sexuella övergrepp måste upprätta en sådan. Annars bör det lokala aktivitetsstödet dras in.

–Det finns ingen klubb som jobbar riktigt med de här frågorna. Idag är det viktigare att slå en perfekt passning eller bli en ny Zlatan, istället för att ta hand om ungdomarna och se till att de har en trygg och säker miljö, säger Patrik Sjöberg till Gomorron Sverige.

Dessutom bör en specifik barnidrottsombudsman tillsättas:

”I det fortsatta arbetet inom idrottsrörelsen bör regeringen se över möjligheterna att tillsätta en 'barnidrottsombudsman'. Barnidrottsombudsmannen bör ha specifika befogenheter att kunna agera i det enskilda fallet och med tillräckliga resurser stödja idrottsrörelsen i de här frågorna”, skriver Sjöberg och Quicklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer