Foto: TT

Skandaltränaren stäms på 175 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Nya anklagelser pressar den skandalomsusade friidrottstränaren Alberto Salazar.

Nu stäms 63-åringen, tillsammans med företaget Nike, av medeldistanslöparen Mary Cain på 175 miljoner kronor.

Mary Cain har i en tidigare intervju med New York Times från 2019 sagt att Salazar försökt få henne att nå en ohälsosam vikt, vilket ledde till att den tidigare juniorvärldsmästaren fick självmordstankar.

– När jag gick med fick jag höra att om jag skulle bli bättre behöver jag bli smalare och smalare... och smalare, sade hon då.

– Han försökte konstant få mig att tappa vikt. Han vägde mig framför mina lagkamrater.

Stäms på 175 miljoner kronor

Enligt stämningsansökan ska den 25-åriga amerikanskan, som tränades av Salazar i det numera stängda träningsprojektet Nike Oregon, under flera år ha blivit känslomässigt kränkt av tränaren. Det uppger bland annat The Oregonian.

I stämningsansökan framkommer att Salazar sagt att Cain var för fet och att hennes bröst och bak var för stora.

Nike ska enligt Cain ha varit medvetet om missförhållandena – men inte gjort något åt saken.

Därför stämmer Mary Cain nu Salazar samt Nike på 20 miljoner dollar, motsvarande ungefär 175 miljoner kronor.

Nike vill inte kommentera rättsprocessen

”Nike arbetar för att ha en positiv inverkan på sportens framtid för kvinnor och flickor och vi gör mer på det här planet än någonsin tidigare”, säger företaget i ett uttalande.

Alberto Salazar har varit avstängd för dopning sedan 2019 då det, mitt under friidrotts-VM i Doha, framkom att tränaren försett aktiva med testosteron samt manipulerat dopningsprov. I september förlorade Salazar, som hela tiden nekat till brott, sin överklagan till Idrottens skiljedomstol Cas och är därmed fortsatt avstängd till 2023.

Enligt The Oregonian har Salazar inte varit nåbar, men i ett uttalande 2019 sade han:

”Marys pappa är läkare, och båda hennes föräldrar var djupt engagerade i hennes träning, tävling och hälsa under hela den period hon coachades av mig.”, skriver han och fortsätter:

”Varken föräldrarna eller Mary tog upp några problem som hon nu påstår inträffade medan jag coachade henne”.

Brittiske långdistanslöparen Mo Farah är en av flera stjärnor som tidigare tränats av Salazar. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören har dock inte anklagats för dopning, och har sagt att han hade avlutat samarbetet tidigare om han hade känt till vad som pågick.

63-årige Salazar är sedan i somras dessutom avstängd på livstid från att arbeta som tränare i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.