Tvåan Shewaye Wolde Meskel, segraren Caroline Jepchirchir och trean Vira Ovcharuk. Foto: Belfast City Marathon twitter

Satte nytt rekord – trots att maratonloppet var för långt

Kenyanska löparen Caroline Jepchirchir vann under söndagen Belfasts maraton på ny rekordtid – trots att loppet var drygt 400 meter för långt.

”Vi vill be om ursäkt till deltagarna i dagens tävling”, säger arrangören i ett uttalande.

Caroline Jepchirchir försvarade sin titel från 2018 när hon kom i mål på tiden 2.36,38 – det snabbaste maratonloppet hittills av en kvinna på Belfasts gator.

Även på herrsidan blev det kenyanskt i topp: Joel Kositany vann tävlingen för fjärde gången på tiden 2.18,40.

Men den stora snackisen efteråt handlade inte om vinnarnas prestationer. På sociala medier väcktes snabbt en mängd frågor kring längden på den för året nya bansträckningen.

David Seaton, ordförande i organisationskommittén, kunde senare bekräfta att misstankarna stämde: Det ”var ett problem” med distansen – banan var för lång.

”Ungefär 460 meter adderades till den officiellt uppmätta banan på 26,2 miles (42,195 km)”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

”Det här berodde på ett mänskilgt fel, där ledarbilen avvek från den officiella rutten”.

En följd av missen blev att segertiderna justerades. Jepchirchir vann damklassen på 2.34,55 och Kositany vann herklassen på 2.17,09.