Det blev en tuff uppgift för Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bildbyrån.

Norske stjärnan Ingebrigtsen fick läkarvård efter kollapsen

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen gjorde ett rejält försök att få med sig en bra placering från junior-VM i terränglöpning i danska Århus. Norrmannen, som tog två EM-guld för seniorer på bana förra året var dock chanslös mot de afrikanska löparna och slutade tolva och fick läkarvård.

– Han ligger där för att återhämta sig. Jakob har en tendens att ta ut sig, han går ”all in”, vilket gjorde det tufft. Han har fått känna på sina begränsningar, säger pappan Gert Ingebrigtsen till NRK utanför läkartältet en dryg timme efter loppet. Sonen var då inte mottaglig för att göra intervjuer.

Från norskt håll ställdes det förhoppningar kring Jakob Ingebrigtsen i juniorloppet (U20) över 7,7 km. Det viskades om medalj. Ingen europé hade varit bland de tio bästa i klassen på 25 år. Till slut kvicknade Ingebrigtsen till.

”Det bor en djävul i mig”

– Det var tuffare än jag trodde. Jag kände mig trött väldigt tidigt men jag är stolt över att jag tog mig i mål på den placeringen. Jag kanske skulle ha brutit men det bor en djävul i mig som driver mig att fortsätta. Jag är lite imponerad av mig själv att jag kunde springa och vara så sliten, säger Jakob en stund senare.

Han gjorde ett försök att gå med det afrikanska blocket i solskenet denna fina vårdag men fick släppa med runt tre kilometer kvar. Etiopiern Milkesa Mengesha sprang ifrån övriga löpare på slutet och tog en säker seger till tonerna av ett fyrverkeri på upploppet.

Sprang på taket på ett museum

Norrmannen blev tolva och stupade totalt slutkörd på gräset. Funktionärer försökte få upp 18-åringen som var 47 sekunder efter täten. Han mådde dåligt en bra stund efter loppet. Det var bara afrikaner före Ingebrigtsen.

Banan var spektakulär på fälten runt Moesgård museum strax söder om Århus. Bland annat sprang man upp på museets tak och gräsbanan var spetsad med både lervälling, sandade partier och vattenfyllda dammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.