Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

SM kvar trots nya datumbesked – med Duplantis

Uppdaterad
Publicerad

Upsala IF vidhåller planerna på att arrangera friidrotts-SM i mitten av augusti och räknar med att klubbens stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.
Trots att Internationella friidrottsförbundet World Athletics öronmärkt tävlingskalendern för nationella mästerskap på en annan helg.

Internationella friidrottsförbundet World Athletics meddelade på långfredagen att helgen 8–9 augusti öronmärks för nationella mästerskap under 2020. Samtidigt planeras friidrotts-SM i Uppsala först helgen efter, 14–16 augusti.

– Det är ingenting som ändrar någonting, säger Henrik Wennberg, sportchef hos arrangören Upsala IF friidrott.

Duplantis-prioriterad tävling

Det nya beskedet från det internationella förbundet kan i praktiken innebära att Diamond League-tävlingar arrangeras under SM-helgen. Vilket även var möjligt innan coronapandemin bröt ut och tvingade friidrotten att tills vidare skjuta fram allt tävlande.

SM-arrangören Upsala IF vidhåller därmed sina planer på att ha tävlingarna på utsatta datum, och räknar med att klubbens egen stavhoppsstjärna Armand Duplantis är med.

– SM har hög prioritet i ”Mondos” kalender. Om vi får ha ett SM på utsatta datum kommer ”Mondo” att hoppa, säger Henrik Wennberg.

Är du orolig över att World Athletics ska hindra er?

– Nej, det ser jag inte som något problem.

Hoppas på publik

På grund av coronavirusets spridning i Sverige har regeringen tills vidare förbjudit allmänna sammankomster på fler än 50 personer. Friidrotts-SM, som ska arrangeras på Uppsala friidrottsarena, fortsätter däremot sin biljettförsäljning i hopp om att förbudet är hävt om drygt fyra månader.

– Vi planerar för att det inte ska vara något förbud då. Men är klart att vi får omprioritera om det är så, säger Peter Jonsson, presschef för friidrotts-SM.

Sedan tidigare står det klart att OS i Tokyo flyttas till nästa år på grund av coronapandemin.

ARKIV: Duplantis: ”Situationen suger” (24 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Duplantis: ”Situationen suger”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer