Foto: Bildbyrån

SOK i möte med friidrottsförbundet under kvällen

Uppdaterad
Publicerad

Kan det bli OS för Abeba Aregawi nu när hon har frikänts? SOK:s verksamhetschef vill inte sia om det men har en generell åsikt om att äta medicin som man ej behöver. ”Det är oetiskt”, säger han till SVT Sport och berättar att SOK och friidrottsförbundet har ett möte i fallet Aregawi i kväll.

Han tycker att det är en felaktig beskrivning att säga att hon är friad från misstankar.

– Det handlar om att det inte finns något case längre. Dopningskommisionen har lagt ner fallet. Det är en annan sak, säger han och fortsätter:

– Det kom en notice från Wada att man flyttar över ansvaret för att bevisa att det här preparatet är taget efter den första januari på dömande instans – i det här fallet, Riksidrottsförbundets dopningskommission. Att bevisa en sådan sak är omöjligt.

Fortfarande oklarheter kring preparatet

Fallet har problematiserats ytterligare av att man inte säkert kan säga hur lång tid det tar innan meldonium, som är det ottilåtna preparat som  Aregawi brukat, går ur kroppen.

– Beskedet vid årsskiftet var en vecka, sedan till flyttade man (läs: internationella antidopningsbyrån Wada) det till någon månad, sedan tre månader och nu till nio månader, säger han och fortsätter:

– Hela den här processen är olycklig för alla inblandade parter – för de aktiva förstås men också för människor och organisationer runtomkring. Inte alls bra och väldigt, väldigt olyckligt.

I möte med friidrottsförbundet i kväll

Nu återstår frågan om hon kan springa OS – en fråga som SOK har det sista ordet i.

– Vad som händer nu vet vi inte riktigt. Abeba har inte tävlat under den här säsongen, det är vad vi vet. Den uppgift vi har om hennes träningsstatus är diffus. Vad som har hänt i dag när det här beskedet kom är att vi bestämt oss för att ha en överläggning med friidrottsförbundet i kväll om hur de ser på frågan. Där är vi just nu, säger Reinebo.

Men SOK har sista ordet?

– Vi har sista ordet i alla OS-uttagningar. Det är inget unikt i detta, säger Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer