Foto: TT Nyhetsbyrå

SOK ser inga OS-hinder för Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Inget annat än svaga resultat hindrar Abeba Aregawi från att tävla för Sverige i OS.

”Vi kan inte finna något som gör att hon inte är uttagningsbar”, säger Peter Reinebo, verksamhetschef hos Sveriges olympiska kommitté.

Men om hon får ekonomisk stöd blir en senare fråga.

Friidrottsförbundets klartecken till Aregawi att hon får tävla för landslaget igen stöter inte på någon patrull hos SOK.

– Friidrotten har gett klartecken till landslagsuppdrag och har gått igenom med henne vad som gäller med rutiner och medicinsk kontroll och som läget är i dag finns det inget som säger att hon inte skulle vara uttagningsbar för OS, även om det är en stund till dess.

Nästa sommar-OS äger rum i Tokyo 2020.

Men om Abeba Aregawi gör en satsning mot spelen blir det en senare fråga om hon ska inkluderas i SOK:s topp- och talangprogram.

– Hon har visat ett dopningsbeteende och erkänt att hon tagit en medicin hon inte behöver i prestationshöjande syfte. För alla som varit inblandade i dopningssammanhang gäller en annan bedömning och det är inte självklart att hon får ta del av våra resurser, säger Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.