Thomas Bach hårt uppvaktad vid ett besök i Tokyo i höstas. Staden ska ha sommar-OS 2020. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Spänt inför Wadas rapport

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid i dag släpper Wada en ny rapport kring dopningen och Ryssland. Den som kom för ett år sedan ledde till att ryska friidrottare stängdes av från alla internationella tävlingar och missade OS i Rio.

IOK-chefen Thomas Bach kräver att återfallsdopade stängs av från OS på livstid, något Cas hittills stoppat.

Utan att nämna något om innehållet i rapporten är Bach bekymrad av Ryssland och tyngdlyftning.

Redan innan rapportern släppts är Wada irriterat på Ryssland över att man tillsatt sin nya antidopningsenhet, Rusada, utan att ha blivit tillfrågad. Den ska ledas av den förra stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva som kritiserat Wada för att inte ha bevis för sina påståenden om systematisk dopning i Ryssland.

Ryssland och tyngdlyftning en svår kombination

– De första analyserna visar redan att omtestningen handlar om vissa länder, speciellt Ryssland och om vissa sporter, speciellt tyngdlyftning, säger Bach från IOK-högkvarteret i Lausanne till Reuters.

Vid omtester av prover från OS 2008 och 2012 var tyngdlyftning värst med 38 positiva fall. Friidrotten hade 31.

– Om det finns aktiva eller ledare som varit en del av systematisk dopning så är det besvärande omständigheter och det logiska vore uteslutning från olympiska spel på livstid, säger Bach.

Rapportens huvudförfattare är Dr Richard McLaren och bär hans namn. Inför OS i Rio uppmanade han att Ryssland som land skulle stängas av, vilket inte IOK följde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.