Daniel Ståhl kan bli den förste svenske guldmedaljören i ett globalt mästerskap sedan Erik ”Målarn” Lundqvist för 89 år sedan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ståhl kan ta första kastguldet sen ”Målarn”

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Daniel Ståhl är favorit till att ta hem guldet i diskusfinalen i kväll. Skulle han lyckas blir han den förste svensken att vinna en kastgren i ett globalt mästerskap på 89 år.

Visst har vi haft svenska internationella kastframgångar. Men för att hitta dom måste vi gräva i arkiven. Spjutkastaren Erik ”Målarn” Lundqvist blev olympisk mästare i Amsterdam 1928. Några veckor senare blev han den förste mannen i världen att kasta över 70 meter. Kastet på Stockholms Stadion mätte 71,01 meter. Innan honom hade Eric Lemming tagit de första svenska olympiska kastmedaljerna, med guld i spjut både i London 1908 och i Stockholm 1912.

Bruch ensam på diskustronen

I diskus har det bara blivit en svensk medalj, Ricky Bruchs brons från OS i München 1972. Mångsysslaren Bruch deltog bara i ett VM, det första. I Helsingfors 1983 missade han dock finalen. Han blev inte uttagen till OS i Los Angeles året därpå och kontrade med att sätta ett till synes oslagbart svenskt rekord på sensommaren när han kastade 71,26.

Friidrotts-VM

En som fick en biljett till OS i Los Angeles 1984 var Kenth Eldebrink. Han är far till Sveriges bästa tvillingpar i basket men också vår senaste medaljör i en kastgren på ett globalt mästerskap. Hans spjutkast på 83,72 räckte till brons i Los Angeles.

Kan bli guldkantad rekordsommar

Daniel Ståhl har redan fått oss att återvända till sommaren för 33 år sedan. På Sollentunavallen i juni suddade han ut Bruchs 71,26 och är nu svensk rekordhållare med 71,29 – det längsta diskuskastet i världen på fyra år. I kväll kan han stå på pallen som förste svensk i en kastgren på ett OS eller VM sedan Eldebrink.

Skulle det bli seger blir han inte bara den förste svenske diskuskastaren med en guldmedalj runt halsen. Han blir också den förste svensken att vinna en kastgren sedan ”Målarn” Lundqvist för 89 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet