Foto: Bildbyrån

Ståhl om varför han trampade över i 72-meterskastet: ”Tittar upp mot diskusen”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl var satt under press efter att förra årets vinnare Fedrick Dacres lade ut diskusen på 68,96 i den andra omgången. Ståhl svarade direkt med att hiva iväg diskusen 69,57. Men det var ett övertrampskast på 72 meter som fick Stadion att tappa andan.

– Det var mitt bästa tekniska kast, bättre än i Doha. De mätte upp det till 72,60, säger Ståhl om monsterkastet som aldrig godkändes. På tv-bilderna såg det ut att till och med kunna vara över 73 meter.

– Det var surt att jag inte lyckades stå kvar där, men det finns där. Det kommer, lovar Ståhl.

Ståhl cementerade sin ställning som världens bäste diskuskastare just nu.

– Jag försökte göra mitt bästa men kastade lite för högt för att nå de riktigt långa längderna. I mitt kast på 69,57 kändes det som om jag kastade på 60 procent, jag tog inte i, det finns mycket kvar att ge, fortsätter Ståhl.

Alla som såg Ståhls uppvisning imponerades.

– Det finns inom räckhåll när allt stämmer, säger Jacob Hård om Ståhls form och närheten till världsrekordet.

1,48 kvar till världsrekordet

Ståhl log och pekade mot nummerlappen där namnet stod innan konkurrenterna kom fram för att gratulera efter 69,57-kastet. I den femte omgången kastade Ståhl inofficiella 72,60 meter men orkade inte hålla emot utan gjorde ett övertramp och fick syna den röda flaggan. Hans svenska rekord lyder på 71,29. Ståhl beskriver tekniskt vad som hände i övertrampskastet.

– Precis i utkastet tittar jag upp på diskusen och tappar balansen, då fullföljer jag med hela kroppen. Det är därför jag blir förbannad. Hade jag bara roterat runt en halv sekund snabbare så hade jag varit kvar i ringen, säger Ståhl.

Det var inte långt från Jürgen Schults världsrekord på 74,08 som östtysken har sedan 1986, det äldsta i friidrottshistorien.

– Ståhl kan bli den största diskuskastaren genom alla tider, säger Kajsa Bergqvist.

Fedrick Dacres gjorde också en fantastiskt fin tävling och kastade över 70 meter på uppvärmningen.

– Sedan blev det ”bara” 68,96 i tävlingen men jag är så nöjd. Men ärligt talat, jag har aldrig tävlat i elva grader. Herregud, det var så kallt, säger jamaicanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.