Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Armand Duplantis 6,10-hopp i VM-finalen. Foto: Bildbyrån

Duplantis säkrade nytt VM-guld – försökte på världsrekordet

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har säkrat sitt andra raka VM-guld i stav. Han tog hem titeln efter att ha varit felfri över 6,05 som han klarade i sitt första försök. För att matcha Ernest John Obiena tog Mondo även 6,10 som blev segerhöjden. Duplantis bjöd även publiken på tre världsrekordförsök på 6,23.

– Hoppen efter sex meter är en blackout, säger Duplantis.

När guldet var klart knöt Duplantis näven i luften och förbundskaptenen Kajsa Bergqvist ställde sig upp och var beredd att överlämna en svensk flagga men fick avvakta.

– Det var en bra tävling och de pushade mig jättemycket. Det var väldigt hög nivå med två hoppare över sex meter, vilket måste vara bästa tävlingen genom tiderna i ett mästerskap. Det är annorlunda att inte behöva jaga något nytt utan försvara min tron, säger Duplantis till SVT Sport.

Friidrotts-VM

”Rädd att det skulle bli som för en månad sedan”

Duplantis försökte på världsrekordet 6,23 men rev grovt i sitt första försök och gav tummen upp i bädden. Han var närmare i det andra försöket men rev och gav en ny tummen upp. Han var allra närmast i det  tredje försöket och kunde sedan tacka publiken för det stora stödet.

– Det var tajt i min baksida och jag blev lite rädd att skulle bli som för en månad sedan. Hoppen efter sex meter är en blackout. Det var en så intensiv tävling att jag bara koncenterade mig på hoppen, inte på höjderna, säger Duplantis.

– Han känner sig ansträngd i sitt lår men han vill försöka på världsrekordet. Jag tycker inte att det är värt det. Jag försökte stoppa honom, säger pappan och tränaren Greg Duplantis oroligt till TV4.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Går in med en enorm press”

– Det är en enorm press han går in med i tävlingen och han har haft problem med sin baksida och så hoppar han som en gud, säger Bergqvist.

Det verkade som om Duplantis skulle klara guldhöjden på 6,00 men Ernest John Obiena klarade det i sitt andra försök efter att ha tangerat sitt personrekord. Obiena var inte ens upp vid ribban i sitt första försök på 6,05 och begärde sedan upp ribban på 6,10 där han var chanslös.

Till resultaten.

KLIPP: Se Duplantis världsrekordförsök efter VM-guldet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Armand Duplantis mästerskapsguld utomhus:

OS:

Tokyo 2021 – 6,02

VM:

Eugene 2022 – 6,21

Budapest 2023 –

EM:

Berlin 2018 – 6,05

München 2022 – 6,06

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet