Melwin Lycke Holm och Stefan Holm efter att 14-åringen säkrat en SM-medalj. Foto: TT

Stefan Holm om sonens succé: ”Över alla förväntningar”

Uppdaterad
Publicerad

Talangen Melwin Lycke Holm, 14, slog till med tre personbästan och SM-brons på hemmaplan i Karlstad.

På åskådarplats satt pappan, tillika legendaren, Stefan Holm.

– Det här var över alla förväntningar, säger han till SVT Sport.

Stefan Holm är en av Sveriges, och hela världens, främsta höjdhoppare någonsin. Han har bland ett OS-guld från Aten 2004 och fyra VM-guld på meritlistan, och är en av få som hoppat över 2,40.

Nu tränar han sonen Melwin Lycke Holm, 15 år i oktober, som i dag tog brons på sitt första senior-SM någonsin. Med 2,09 satte han också nytt rekord i åldersklassen och slog Patrik Sjöberg som hoppade 2,07 som 15-åring.

– Otroligt kul för Melwin och extra speciellt att han lyckas göra det just här på SM, säger Stefan Holm till SVT Sport.

”Van att vinna”

Talangen hade 2,05 som personbästa inför dagens tävling.

Då slog han till med 2,05, 2,07 och 2,09.

– Att gå in och göra det i den här typen av tävling imponerar till och med på en gammal farbror som mig. Han är ju van vid att vinna sina ungdomstävlingar med 15, 20 eller 30 centimeter, säger Stefan Holm.

Imiterar pappans mimik

De som minns Stefans karriär ser nog många likheter i Melwins mimik inför hoppen. 14-åringen fixar till håret och rättar till linnet precis som sin far.

– Det måste vara genetiskt som allt annat antar jag. Han har fått väldigt mycket från sin far uppenbarligen, skrattar Stefan Holm.

– Vi har ett likadant rörelsemönster. Han är spegelvänd mot mig, men vi rör oss otroligt lika när vi går, springer eller studsar över häckar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.