Caster Semenya och Dafne Schippers tävlar i Doha i kväll. Foto: Bildbyrån

Stjärntätt i Diamond League-premiären

Publicerad

Caster Semenya gör i Doha i kväll sin första tävling sedan IAAF presenterade sina nya ”könsregler”. Hon är en av 17 regerande OS- och världsmästare som tävlar i DL-premiären. Inga svenskar på plats.

Under premiären i Doha förra året fick Diamond League-säsongen en flygande start när tyska OS-guldmedaljören i spjut Thomas Röhler kastade mäktiga 93,90 meter.  Ett historiskt kast som just då gjorde honom tvåa i världen genom tiderna bakom Jan Zelezny.

Röhler fick två månader senare se sig passerad i världsbästastatistiken av landsmannen Johannes Vetter, som kastade 94,44 i Luzern och senare vann VM-guldet i London.

I kväll möts båda i Doha i ett övrigt starkt startfält. Vetter fick uppladdningen störd av magsjuka förra helgen men har bra resultat med sig i ryggen inför kvällens DL-premiär.

– Jag har inga stora förväntningar eftersom det är första tävlingen. Samtidigt är det lite speciellt eftersom alla vill visa vem som är bäst, säger Vetter, som tidigare i år kastade 92,70 på tävling i Portugal.

Världsrekordet kommer slås

Sett till personbästa är både Vetter och Röhler förhandsfavoriter inför kvällens tävling, men båda de tyska stjärnorna understryker i förhandsintervjuer den hårda konkurrensen inom spjut just nu.

På fredagens presskonferens berättade Röhler också om publikens konstanta förväntan på kast över 90 meter och om jakten på världsrekordet på 98,48.

– Förut var 90 meter en slags drömgräns. Nu förväntar sig alla kast över 90 meter speciellt av mig och Johannes (Vetter). Men det gör oss starkare och får oss att träna hårdare, säger Röhler och utvecklar sina funderingar kring nya rekordkast.

– Om jag inte tror på att kasta längre, varför ska jag försöka? Så jag säger… Ja, vi kommer att slå världsrekordet, frågan är bara när.

Sprint duell

Spännande stjärnmöte att vänta på 100 meter mellan Elaine Thompson, OS-guldmedaljör på distansen, och Dafne Schippers, som vann VM-guld förra året på 200 meter.

Schippers från Nederländerna gör i kväll sin första utomhustävling för säsongen.

– För mig är det en viktig tävling för att se var jag står. Det är väldigt hög klass på startfältet och för många är det säsongspremiär, så vi får se hur det går, säger Schippers, vars stora mål den här säsongen är EM i Berlin.

Semenya på 1 500 meter

Sydafrikanskan Caster Semenya är en av förhandsfavoriterna på 1 500 meter. Hon är snabbast i världen i år på distansen med 4.00,71, hennes guldtid från Samväldesspelen i Australien i april.

Kvällens tävling är Semenyas första efter att IAAF förra veckan presenterade sina nya ”könsregler”.

Reglerna som senare i år införs innebär att de kvinnliga medeldistanslöpare som är hyperandrogena måste se till att sänka testosteronhalten för att få fortsätta att tävla internationellt.

Semenya ställs i kväll mot ett högklassigt motstånd. I startfältet finns tre löpare som varit under fyra minuter i karriären, bland andra Gudaf Tsegay, Etiopien, VM-bronsmedaljören inomhus och Afrikanska mästaren Besu Sado.

Så funkar Diamond League i korthet:

• 14 galor spridda över hela världen från maj till september.
• I de tolv första galorna samlar man poäng för att kvalificera sig för finalen.
• De åtta främsta i varje gren och tävling får poäng enligt 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
• Vinnarna i resp gren koras i finalerna i Zürich och Bryssel och de får 50 000 dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer