Mattias Sunneborn har snuvats på ännu ett rekord. Foto: Bildbyrån

Sunneborn: ”Något alldeles extra”

Uppdaterad
Publicerad

Thobias Nilsson Montlers jättehopp på 8,04 får legendaren Mattias Sunneborn att andas optimism.

– Tillsammans med Michel Tornéus och Andreas Otterling är det kanske den vassaste längdhoppstrion Sverige någonsin haft, säger Sunneborn till SVT Sport.

I 16 år hade Mattias Sunneborn det svenska rekordet i längdhopp tills Michel Tornéus 2012 hoppade 8,22 och slog det gamla rekordet med en ynka centimeter.

Under lördagen tappade den numera 46-årige Sunneborn ytterligare ett rekord.

”Något alldeles extra”

På en tävling i Florida hoppade talangen Thobias Nilsson Montler 8,04 och övertog titeln som den yngste svensken någonsin att nå över åtta meter.

– Det är superkul. Jag har sett honom några gånger och vet att han har en stor kapacitet, säger Sunneborn till SVT Sport.

– Tidigare har han haft problem med att träffa plankan, men det här var någonting alldeles extra.

Sunnerborn – fortfarande vinnarskalle

Enligt friidrott.se var Nilsson Montler 21 år och 53 dagar gamal när han nådde över åtta meter och Sunneborn var 22 år och 335 dagar när han fick sitt första åttametershopp godkänt.

Sunneborn glädjer sig åt talangens framgång – även om vinnarskallen också ger sig till känna.

– Faktum är att jag för första gången inte ens var 21 fyllda när jag hoppade över åtta meter. Det var på SM 1991, med då var det för mycket medvind, berättar Sunneborn.

”Vassaste trion Sverige haft”

Nilsson Montler är – efter stavhopparen Armand Duplantis – nästa stora svenska friidrottstalang som hävdar sig på världscenen. Något som bådar gått för framtiden.

– Det viktiga för Thobias blir nu att understryka det här hoppet med många långa hopp. Det gäller att vänja både kroppen och huvudet vid att hoppa långt. Lyckas han med det kan det bli riktigt intressant.

– Tillsammans med Michel Tornéus och Andreas Otterling är det kanske den vassaste längdhoppstrion Sverige någonsin haft.

VM-framgångar som veteran

Sunneborn må ha tappat rekorden han satte under sina yngre dagar, men 46-åringen är ständigt aktiv och gör stor succé inom veteranidrotten.

På Masters-VM i Sydkorea i mars blev det tre guld och två silver. Totalt har han 14 VM-guld och fem världsrekord som veteran.

– Jag försöker göra någonting som ingen annan gjort tidigare där jag vill utmana och se vad som händer med kroppen när man blir äldre och håller på med explosiva idrotter, säger han.

– De flesta äldre springer bara långt och kör lågintensiv träning, men veteranidrotten växer väldigt snabbt och det är många nya som vill springa snabbt och hoppa exempelvis längdhopp trots att de passerat 35-årsåldern.

Det svenska rekordet i länghopp lyder 8,44 och innehas av Michel Tornéus.

tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.