Nytt personbästa på 13.13 av Elin Westerlund. Foto: Privat

Fin tid av häcklöperskan Elin Westerlund

Publicerad

Elin Westerlunds fina säsongsinledning fortsätter. Småbarnsmamman som gjort comeback denna säsongen kapade sitt personbästa nationaldagen till ära då hon sprang in på 13.13 i finalen på 100 meter häck i Skararacet. ”Fantastiskt kul, en bättre comeback hade jag inte kunna önska mig”, säger Westerlund till SVT Sport.

Elin Westerlund har haft en imponerande comeback. I fredags klarade hon EM-kvalgränsen då vann finalen på 100 meter häck vid tävlingarna i Sollentuna på nytt personbästa med 13.28.

Under måndagen slog hon till igen. 15 hundradelar snabbare än sist, 13.13 på stoppuret och en överlägsen seger i Skararacets finallopp.

– Helt fantastiskt, fick riktigt bra tryck i starten. Hade en hög frekvens men orkade inte riktigt hålla farten hela vägen men det är skönt att känna så efter ett personligt rekord.Den här säsongsinledningen hade inte kunnat vara bättre, säger hon till SVT Sport.

Tuff väg tillbaka

Elin Westerlund som tävlar för Spårvägen var en av Sveriges största friidrottstalanger, men 20 år gammal la hon skorna på hyllan, födde barn och sysslade med annat. 2014 gjorde hon comeback och klarade EM-kvalgränsen till Zurich men bröt kort därefter foten på en träning. Nu är hon tillbaka i sitt livs form och är ännu inte officellt uttagen till EM men har klarat kvalgränsen med god marginal.

– Det ser riktigt bra ut för fortsättningen av säsongen.  Om jag nu tas ut till EM så blir det mitt första seniormästerskap. Tänker inte sätta för stor press på mig själv men hoppas kunna prestera runt de tiderna jag har gjort nu.

Förbundskaptenen imponerad

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint var på plats och gillade vad hon såg.

–  Det ser otroligt bra ut. Hon ser så lätt ut det ska bli spännande att följa den här utvecklingen.  Jag tror hon kan springa ännu fortare. Extra kul att det går bra för Elin nu efter att hon haft så många motgångar.

Bästa 100 m häcktiden på sex år

Med tiden 13.13 är Elin Westerlund nu fyra i Sverige genom tiderna bakom Ludmila Engquist och tvillingarna Kallur. Det är även den bästa svenska tiden på sex år.

26-åringen som vid sidan av elitsatsningen studerar till sjuksköterska hoppas nu att den goda trenden håller i sig.

– Nu ska jag till Geneve och springa på en mindre gala på lördag. Hoppas jag får bra motstånd att mäta mig med där. Nu har jag fått springa rätt mycket själv. Det var inget perfekt lopp av mig idag men bra förhållanden. Får jag samma förhållande igen lite senare under säsongen när formen är toppad så tror jag att jag tar mig under 13 sekunder, säger hon.

Baptiste klarade EM-kvalgränsen

Det var fler svenskar som utmärkte sig i Skara. Tom Kling Baptiste gjorde även han personbästa.  I försöken på 100 meter herrar  sprang han i mål på 10,27 vilket bör räcka för en EM-plats. Finalen vann han sen på 10.30 med god marginal före tvåan Odain Rose.

Något senare vann han även finalen på 200 meter på tiden 20.87 vilket även det är under EM-kvalgränsen.

– Tom imponerade även han. Fantastiskt att han gör två så bra lopp och extra kul att det gick så bra på 200 meter som han ju hoppats köra på EM, säger den svenska förbundskapten.

Nya uttagningar till EM väntar

På onsdag tas ytterligare några namn ut till truppen som åker till Amsterdam i juli.Både Tom Kling Baptiste och Elin Westerlund lär vara heta kandidater då. Stora delar av truppen ska sen spikas den 19/6. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer