Svenske Europamästaren Robel Fsiha avstängd för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Efter brottaren Jenny Fransson kommer nu ytterligare ett dopningsfall i svensk idrott.

Robel Fsiha, tillhörande Spårvägen friidrottsklubb, vann i början av december guld på terräng-EM i Lissabon men har nu stängts av.

Ett dopningsprov lämnat i november förra året visar på förekomst av en otillåten substans.

– Vi känner en stor sorg, säger svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

”I dagsläget kan information om substans inte delges och dom i fallet är inte beslutad. Svensk Friidrott fick information om ärendet den 6 februari. Den interimistiska avstängningen trädde i kraft den 5 februari”, skriver friidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

På en presskonferens under eftermiddagen meddelade friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson att testet gjordes i Addis Abeba och sedan fraktades till ett laboratorium i Lausanne.

Kom från Eritrea

23-åringen, som tävlar för Spårvägen, vann terräng-EM i Lissabon i december – det första svenska herr-guldet i terräng någonsin. Robel Fsiha kom till Sverige från Eritrea och beviljades svenskt medborgarskap i slutet av 2018.

Vad det rör sig om för otillåten substans vill inte dopningskommissionen avslöja, i stället hänvisar man till sekretess.

– Vi kan inte berätta någonting, det råder förundersökningssekretess. Och den enda som kan lyfta den är utövaren, den som är misstänkt, säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission, till TT.

– Från svensk friidrott känner vi den här dagen ett stort allvar och en stor sorg. Vi är även fast beslutna, med våra kollegor inom friidrott och Spårvägen och andra aktörer, att vi ska fortsätta kampen för en ren idrott. Vi kommer att fortsätta dag som natt, 365 dagar om året, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.

”Oförstående”

Fsiha har till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett b-prov analyserat, och fram till den 21 februari på sig att meddela om han vill överklaga beslutet.

Spårvägens David Fridell meddelar att klubben har varit i kontakt med både Fsiha själv och hans tränare.

– Han ställer sig just nu oförstående till det som har hänt, säger Fridell.

– Han är bestört och förtvivlad och ledsen och har sagt till oss att han inte förstår hur det har gått till.

Om Fsiha senare slutligt döms för dopningsbrott kommer han att bli av med sitt EM-guld.

ARKIV: Se när Robel Fsiha vinner EM i Lissabon (8 december 2019)

Uppmärksammade dopningsfall i Sverige

• Jenny Fransson: Den meriterade brottaren testades positivt för den anabola steroiden metyltestosteron och missar därmed EM i Rom nästa vecka. Är borttagen från Sveriges OS-trupp fram till att B-provet är analyserat. Fransson förnekar att hon har tagit substansen. Hon tror i stället att hon blivit utsatt för ett sabotage.

• Meraf Bahta: Inför EM 2018 kom beskedet att löparen gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

• Abeba Aregawi: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade uttagningen till OS men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

• Adil Bouafif: Långdistanslöpare som vid EM i Zürich 2014 lämnade positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

• Andreas Gustafsson: Gångaren lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Stängdes av i två år till mars 2017.

• Nicklas Bäckström: Hockeyspelaren fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimedicin. Det slutade med en reprimand, men han missade OS-finalen.

• Niklas Lindstedt: Kulstötare som testades positivt 2014 för ett otillåtet kosttillskott. Stängdes av i sex månader av RF, och därutöver sex månader i landslaget.

• Ludmila Engquist: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobstjärna 2001.

• Göran Svensson: Tog fyra SM-guld i diskus. 1985 stängdes han av i 18 månader för dopning.

• Tomas Johansson: Brottaren fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

• Linda Haglund: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

• Ricky Bruch: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.