Aregawi kan stängas av åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi kan stoppas från att tävla för Sverige under åtta år. Om hon stängs av i fyra år av Riksidrottsförbundet (RF) kommer det Svenska Friidrottsförbundet att dubbla straffet. ”Det är en markering att vi tar totalt avstånd”, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska Friidrottsförbundet.

Det Svenska Friidrottsförbundet mötte under torsdagsförmiddagen media efter det positiva B-provet på Abeba Aregawi dagen innan. Tre representanter från förbundet fanns på plats samt Sverker Nilsson, ordförande i Svensk Friidrotts medicinska kommitté.

Även Abeba Aregawi hade fått frågan att medverka, men tackat nej. Efter beskedet om att hennes B-prov även det är positivt, något SVT Sport var först med att avslöja, väntar nu en avstängning för svenskan.

Kan stängas av i åtta år

Riksidrottsförbundet (RF) kan stänga av Aregawi i upp till fyra år. Om så sker kommer det Svenska Friidrottsförbundet att dubbla den avstängningen, enligt en egen policy, så att hon inte får tävla för det svenska landslaget under åtta år.

– Det är en markering att vi tar totalt avstånd från allting som heter dopning, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska Friidrottsförbundet.

Olsson berättar vidare att Aregawi inte ville samarbeta efter beskedet om det positiva A-provet.

”Det är beklagligt”

– Ambitionen var att skapa ett samarbete med Abeba och det är beklagligt att vi inte lyckades med det. Hon var ganska tydlig med att hon inte hade ambitionen att samarbeta med IAAF.

Friidrottsförbundet har rannsakat sig själva efter Aregawi-fallet och är självkritiska.

– Har vi gjort tillräckligt? Svaret på den frågan är nej. Det finns mer kvar att göra, säger tillförordnade förbundsordföranden Toralf Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer