Foto: Bildbyrån

Svenska medaljhoppet självsäker inför friidrotts-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hans senaste resultat placerar honom i den absoluta världstoppen. Gångaren Perseus Karlström är en av de största svenska medaljhoppen på kommande friidrotts-VM. Vare sig du frågar experterna eller honom själv.

– Jag är ju i riktigt bra form. Jag har byggt bättre och bättre hela säsongen och är definitivt där jag vill vara, säger Perseus Karlström till SVT Sport.

SVT Sports expert Kajsa Bergqvist listar 29-åringen från Eskilstuna som ett av tre stora svenska medaljhopp.

– Det är bra att hon är uppdaterad på läget, svarar Perseus Karlström med ett skratt.

Friidrotts-VM

Tränarbytet i november pekar den mest anonyme av de svenska VM-stjärnorna ut som nyckeln till att nu ser en VM-medalj inom räckhåll.

– Jag har kört mycker mer intensivt än tidigare och vi har balanserat träningen mycket bättre så jag varken har blivit övertränad eller understimulerad.

”Gäller bara att ligga med framme i klungan i 15 km”

Mästerskapslopp körs ofta i varma förhållanden. Trots att VM-loppet inte startar förrän 23.30 lokal tid den 4 oktober lär det vara en bit över 30 grader varmt. Karlström har taktiken klar för sig inför VM-loppet på 20 km.

– De senaste tjugo åren så har det blivit mer och mer en utpräglad mästerskapstaktik. Första tio kilometerna är väldigt avvaktande, oftast uppemot 15. Sen är det de sista fem kilometrarna som är helt avgörande. Det gäller bara att ligga med framme i klungan i 15 kilometer. Sen så bör man vara beredd på att svara på om någon rycker eller om man gör det själv.

Är i sitt livs form

29-åringen från Eskilstuna har radat upp världsresultat under året. På Finnkampen sänkte han sitt svenska rekord till 38,03.95 när han satte världsårsbästa på 10 km. På VM är det den dubbla distansen som gäller, där placerar hans 1,18.07 honom som åtta i världen.

Har du någonsin varit bättre?

– Nej, jag är absolut i mitt livs form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet