Svenskan siktar mot VM-guld – hoppar i totalt mörker

Uppdaterad
Publicerad

När hon hoppar så är det ut i ett totalt mörker. Längdhopparen Viktoria Karlsson hoppas dock kunna landa ett guld i VM som startar i Dubai i helgen. 

Har du testat att blunda och försöka ta tio raka steg? Svårt, va? 

Så är det för Viktoria Karlsson, 22, som varit blind sedan hon var fem år gammal. Det har inte hindrat henne från att hoppa längd – och efter EM-guld 2016 och 2014 ska hon nu jaga medaljer på VM. 

– Det handlar om att känna sin kropp. Veta vilken vinkel och hur högt jag kommer. Jag gör min bedömning utifrån min position. Nu har jag ju ändå hoppat i 15 år så det sitter i ryggmärgen, säger Viktoria Karlsson till SVT Sport. 

Med sig har hon ledsagaren Sofie Sandgren, som är imponerad av Karlsson.

– I början var jag jättefascinerad och föreställde mig själv försöka klara av det. Jag tänkte bara ”jösses Amalia”, berättar Sofie.  Duon har på kort tid hittat ett samspel som fungerar.

– Det är häftigt att kunna lite på någon. Det är en sak att veta det rent logiskt, men att sen känna det är verkligen en helt annan sak, säger Viktoria. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.