Moa Hjelmer slog till med årsbästa i lag-EM i Polen. Foto: TT/arkiv

Sverige tia efter första dagen av lag-EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger tia efter den första dagen av lag-EM.

Lag-EM i friidrott inleddes i dag i polska Bydgoszcz. Sverige, som är nyuppflyttade kommer få en tuff uppgift att hålla sig kvar Till nästa lag-EM, 2021, ska det europeiska friidrottsförbundet minska antalet tävlande nationer, från tolv till åtta. Det innebär att fem lag åker ur, istället för två.

Och Sverige inledde de första tävlingarna svagt. På 100 meter sprang Henrik Larsson in på en femteplats på tiden 10.56. Larsson lyckades därmed inte att ta sig till final och i damernas diskus slutade Vanessa Kamga tia på 53.32.

Efter de fyra inledande grenarna kom sedan en viss vändning.

På 100 meter sprang in på årsbästat 11.67 Daniella Busk. Sedan slog Carl Bengtström till på det nya personliga rekordet 47.16 på 400 meter, vilket räckte till final. På damsidan på samma distans presterade även Moa Hjelmer  bra och slog till med 53.55, vilket var årsbästa och innebar finalplats.

I spjutet kom Kim Amb in som femma på årsbästalistan, men han kunde inte leva upp till det, utan slutade åtta på 73.23. Spjuttävlingen vann Tysklands Julian Weber på världsresultatet 86,86, vilket var nytt årsbästa.

Fyra finalplatser

Totalt blev det fyra finalplatser, genom Hanna Palmqvist på 400 meter häck, Kasper Kadestål, vars personliga rekord på 200 meter, 21.07, räckte till att knipa den sista finalplatsen, samt nämnda Hjelmer och Bengtström.

– Sverige ligger lite bakom den förväntade poängen Det kommer att bli tajt om vi ska komma topp sju, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

– Kim Amb, Henrik Larsson och Vanessa Kamga underpresterade lite, medan många underifrån slog till med sina livs prestationer.

Sverige ligger tia när totalt två grenar är slutförda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.