Thobias Nilsson Montler slog till med monsterhopp i Florida. Foto: Bildbyrån

Talangens jättehopp – klarade åtta meter

Uppdaterad
Publicerad

Thobias Nilsson Montler har med ett monsterhopp skrivit in sig i historieböckerna. Den 21-årige längdhopparen är yngste svensk någonsin att hoppa över åtta meter.

– Känns otroligt skönt att ha klarat gränsen, säger Nilsson Montler till friidrott.se.

Det var på en tävling i Jacksonville, Florida, som Thobias Nilsson Montler slog till med sitt hittills bästa hopp i karriären.

Efter två övertramp kom så fullträffen och hoppet mättes till 8,04.

Hoppet är världens fjärde längsta längdhopp i år och innebär att 21-åringen satte nytt personbästa med 31 centimenter.

”Gjorde mig taggad”

– Allt kändes bra i dag, väderförhållandena var perfekta och jag visste att jag inte var tippad till att vinna. Det gjorde mig bara mer taggad att få gå ut och visa vad jag kan, säger Nilsson Montler till friidrott.se.

Nilsson Montler, som tillvardags tävlar för Malmö AI (MAI), är blott den femte svenske längdhopparen någonsin att hoppa över åtta meter i godkänd vind.

Yngst någonsin

21 år och 53 dagar gammal tar han också över Mattias Sunneborns titel som den yngste svensken att nå över åtta meter.  Nu blickar Nilsson Montler mot sommarens utmaningar.

– Mitt mål ända sedan säsongen startade har varit att ta kvalgränsen för JEM22 som går i Polen nu i sommar. Det känns otroligt skönt att ha klarat gränsen nu och även att ha klättrat i statistiken.

Nilsson Montler är inte den enda friidrottstalangen som gör avtryck just nu. För bara några dagar sedan slog 17-årige Armand Duplantis (stavhopp) till med ett nytt svenskt utomhusrekord och nytt världsrekord för juniorer.

Hoppet

Svenskar som hoppat över åtta meter

1) Michel Tornéus, 8.44, 2016.

2) Mattias Sunneborn, 8.21, 1996.

3) Peter Häggström, 8.07, 2000.

4) Andreas Otterling, 8.06, 2015.

5) Thobias Nilsson Montler, 8.04, 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.