Thobias Montler vässar formen inför OS. Foto: TT

Montler formtoppar inför OS: ”Siktar så högt som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

I går slog längdhopparen Thobias Montler personbästa för andra gången på en knapp vecka.

Nu är den sista tävlingen inför OS förbi – och formtoppen är nära.

– Kurvan går åt det hållet både jag och Yannick (Tregaro) vill, säger Montler till SVT Sport.

Förra söndagen blev det ett personrekord på 8,23 på Bauhausgalan i Stockholm. Och i går blev det ny succé för Thobias Montler, som gjorde sin första vistelse i Monaco när han tävlade i Diamond League. Där förbättrade han sitt personrekord till 8,27.

– Tävlingen gick väldigt bra, inte bara för mig, utan det var bra resultat överlag, säger han till SVT Sport.

Kroppen svarar väl i hoppning och vid träning, menar Montler. Därför går det så bra just nu.

– Det är nog att formtoppen har börjat komma nu och kurvan går åt det hållet både jag och Yannick (Tregaro) vill. Då kommer även resultaten. Sen är det ju ett OS-år och vi har valt att göra en formtoppning närmare OS. Vi känner att vi är på rätt väg.

Men det finns mer att hämta.

– Det finns fortfarande en del att ta på. Det är den spontana känslan jag har i mig.

– Jag är fortfarande inte helt formtoppad, det har vi planerat in inför OS.

”Största man kan uppleva”

OS går av stapeln om knappt två veckor och 25-åringen är laddad.

– Det är så stort och jag är sjukt taggad, sen försöker jag hålla det ganska så chill för att inte bränna allt för mycket tankar på det.

Kan det bli så att man tänker för mycket på det?

– Jag tror det är lätt hänt. OS är det största man kan uppleva som friidrottare. Det är nog lätt att man snurrar bort sig på andra bitar och bränner bort sig på andra ställen. Det är viktigt att inte göra det för stort för sig själv.

Montler har mellanlandat i Amsterdam, där han ska ta flyget hem till Göteborg. Därefter väntar träning och återhämtning inför avresan mot Fukuoka.

– Med en formtopp höjs mina chanser. Men ett mästerskap är alltid ett mästerskap. Många kommer att prestera bättre än förväntat, vissa kommer att gå bort sig. Det gäller att vara med i skallen och göra sitt bästa.

Höjer du kraven på dig själv om att ta medalj efter de senaste resultaten?

– Jag kommer inte sätta några krav på mig själv att jag måste komma iväg med medalj, men jag siktar såklart så högt som möjligt.

– Man går alltid för att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.