Henrik Larsson är svensk sprintlöpnings framtid. Foto: TT.

Tonåriga talangens framtids­plan: ”Vill springa 100 meter på 9,99”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk sprints framtid stavas Henrik Larsson. Den 19-åriga talangen från Karlstad sprang nyligen 100 meter på 10,20 och närmar sig drömgränsen tio sekunder.
– Ett tidsmässigt mål är att springa under tio sekunder, 9,99 eller neråt helst, säger Larsson.

Det var i Skara under nationaldagen som Larsson först sprang 100 m i försöket på 10,17, vilket hade varit en hundradel under Peter Karlssons svenska rekord från 1996 men medvinden var aningen för stark. I finalen sprang sedan Larsson på 10,20 i godkänd vind och placerade sig som tvåa genom tiderna.

Att Larsson ska slå Karlssons 23 år gamla svenska rekord på 10,18 känns bara som en formalitet. Drömgränsen på distansen ligger på tio sekunder jämnt och det är den gränsen som Larsson funderar över.

– Ett tidsmässigt mål  är att springa under tio sekunder, 9,99 eller neråt helst. Jag kan ju inte stå här efter att ha sprungit på 10,20 och säga att jag ska springa på 9,80. Mest realistiskt är att springa under tio, säger Larsson till SVT Sport.

”Då är man med i den absoluta världseliten”

Att ta sig under tio sekunder skulle innebära mer än att bryta igenom en drömgräns.

– Springer man sedan under tio sekunder är man med i den absoluta världseliten och då kan man börja snacka om att nå olika finaler och nå olika former av medaljer och så vidare.

Du är tonåring och utvecklas fortfarande. Vad ser du framför dig de närmaste åren?

– Om jag får önska är det att jag håller mig skadefri och fortsätter att uvecklas. Då tror jag att drömgränsen på 10,00 kan komma inom ett till tre år. Jag vill kvala till VM i år (10,10) och nästa år är det OS och efter det är det flera mästerskap längre fram. Jag vill kvala in till de stora mästerskapen och prestera bra där, säger Larssson som tränas av mamma och pappa, Maria (ex-friidrott) och Roger Larsson (ex-handboll).

Larsson fyller 20 den 30 september mitt under brinnande VM i Doha, Qatar. Mästerskapet äger rum 27 september till 6 oktober för att undvika den värsta hettan i ökenlandet.

Kvalgränserna för VM i friidrott:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer