Torneklint: ”Det är hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

Karin Torneklint blir väldigt förvånad när hon får Wadas besked från SVT Sport.

”Det är hemskt att det har varit, men jag är glad över att Wada är hårda”, säger hon.

Torneklint, som är svensk förbundskapten i friidrott, nås av beskedet av att Wada vill stänga av rysk friidrott från allt tävlande, när SVT Sport får kontakt med henne.

”Oj! Ojoj!”, är hennes första kommentar, innan hon fortsätter.

– Det är hemskt att det varit, men jag är glad att Wada är hårda och jobbar med dopning. Alla typer av sanktioner och straff för att komma tillrätta med problemet är bra. Sedan kan jag inte värdera vad som hänt eftersom jag vet för lite. Men jag är glad att någon jobbar aktivt för att få bort det?

Är du förvånad över att Wada vill straffa dem så hårt?

– Ja, det för vånar mig att de vill stänga av hela den ryska friidrotten. Det känns väldigt stort vill jag säga.

– Sedan är det svårt att bedöma hur mycket de vet och har på fötterna. Men jag utgåt från att de har på fötterna.

”Man blev chockad”

Kristina Olinder, ordförande för Riksidrottsförbundets dopningskommission, överraskades också av beskedet:

– Man blev chockad av att de här misstankarna fanns. Nu blir man ännu mer chockad när det verkar som att det är sant, säger hon till TT:

– Trovärdigheten sjunker framför allt för rysk friidrott. Men det kastar också skugga över friidrotten i allmänhet. Cykeln har haft sin skärseld. Nu får även friidrotten det. Jag trodde att friidrotten jobbade effektivt mot dopningen, men det här visar att det går att komma undan, säger Olinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.