Japhet Kipkorir i Lidingöloppet, som han vunnit tre gånger. Foto: Bildbyrån

Trefaldig Lidingöloppsvinnare avstängd för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Kenyanen Japhet Kipchirchir Kipkorir, född 1981, har stängts av från tävling i väntan på sin slutgiltiga dopningsdom. Det efter att ett dopningstest visat spår av norandrosteron. Kipkorir har vunnit Lidingöloppet tre gånger – 2009, 2010 och 2016.

Japhet Kipchirchir Kipkorir har sprungit många lopp i Sverige och vunnit Lidingöloppet tre gånger. Han har tävlat i Hälle IF:s dräkt, men enligt klubbens ordförande Christian Persson har han aldrig varit registrerad hos klubben.

”Han har inte varit registrerad hos oss, vi har aldrig bjudit in honom, vi har aldrig varit värd för honom. Men vi känner honom och hjälpte honom med en del lokala lopp för några år sedan”, skriver han i ett sms till SVT Sport.

De senaste resultaten man hittar av Kipkorir är från 2018 och enligt Persson har löparen inte varit i Sverige på ett par år. Nu har ett dopningstest visat spår av norandrosteron som är en biprodukt av den anabola steroiden nandrolon.

”Vi tar självklart avstånd från all form av dopning, men det här har skett långt efter det att vår kontakt med Japhet upphörde. Jag trodde att han hade slutat”, skriver Persson.

SVT Sport förklarar: Så här går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.