Foto: BILDBYRÅN

”Trodde det var ett aprilskämt”

Uppdaterad
Publicerad

När Oscar Janson under lördagskvällen fick ett SMS från sin tränare som sa att hans 14 år gamla svenska rekord i stavhopp var slaget – trodde han inte sina ögon.
– Jag trodde det var ett aprilskämt, men kastade mig ut på nätet och förstod strax att det var sant, säger 41-åringen till SVT Sport.

Hört talas om Oscar Janson? Det hade inte många innan den 29 juni 2003. Den då 27-årige göteborgaren gjorde sitt livs tävling – framför omkring femhundra åskådare vid en stavhoppsgala i finländska Somero.

5,87, svenskt rekord, slog sitt personliga rekord tre gånger om – en förbättring med 23 centimeter.

14 år – från rekordet

Oscar Janson hade nått nya höjder. Och i Sverige växte förväntningar om större framgångar.

Men 14 år senare har han inte varit i närheten av höjden han hade den där sommardagen.

– Det är rätt mycket högre höjd än mitt näst bästa (5,71). Har velat komma upp i samma nivå men inte riktigt lyckats, säger han till SVT Sport.

Karriären har kantats av skador. Och i går, raderades han från historieboken över svenska rekordinnehavare. Och det av en 17-åring.

– Det kom inte som någon större överraskning. Hade räknat med det under våren, om han bara fick en tävling med bra vind, säger Janson.

Fick du ingen bitter känsla?

– Faktiskt inte. Trodde att jag skulle få det, men inte alls. Rekord är till för att slås, och han är en bra kille och är värd det.

Gratulerat Duplantis

Den Oscar Janson pratar om är inte vem som helst. Det är 17-årige megatalangen Armand Duplantis, som under lördagskvällen hoppade 5.90 (!) på en tävling i USA.

– Jag gratulerade honom genom hans pappa på Facebook, säger Janson och återger delar av meddelandet

”Jag vill gratulera dig till det imponerade hoppet, och hoppas få tävla med och mot dig i sommar”.

– Han måste vara väldigt stark mentalt, helt utan barriärer, för att hela tiden fortsätta hoppa högre och högre. Han blir liksom aldrig nöjd, utan bara fortsätter och fortsätter. Väldigt imponerande och inspirerande för oss andra, säger Janson.

Hoppas ta tillbaka rekordet

För Janson har inte gett upp karriären, eller drömmen om att slå sin rekordhöjd. Han må vara doktorande inom materialvetenskap och 41 år gammal – men vann i somras SM, och blev därmed den äldste svenska mästaren i grenen, genom tiderna. Nu gör han sin 27:e säsong, och målet är klart.

– Det är mycket som ska stämma, men jag har givetvis svenska rekordet som mål, säger Janson.

Kan du verkligen slå det, 41 år?

– Rent teoretiskt sett tror jag det. Om jag får vara hel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer