Foto: Bildbyrån

Hjelmer om vistelserapporteringen: ”Många åker dit på grund av tekniska problem i appen”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta dopningsutreds just nu för att ha missat i sin vistelserapportering. Landslagskollegan Moa Hjelmer berättar att det är ett större problem än Bahta inom friidrotten.

– Det har varit tekniska problem med appen, vilket gör att många åker dit för det, säger Hjelmer.

På Friidrottsförbundet är man oroade över utvecklingen.

– Det är för många av våra aktiva som fått problem med att de lagt in fel uppgifter, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Moa berättar om sina upplevelser i podden ”100 procent Ren Podd” som drivs av sportjournalisten Jonas Karlsson och dopningsexperten Johan Öhman.

Att fylla i sin vistelserapportering, där man ska redovisa vart man befinner sig en timme per dygn, är krångligare än vad folk tror

– Det är lite lurigt eftersom systemen vi jobbar i inte är lysande, plattformarna är inte användarvänliga. Det är inte så lätt som vissa säger att ett barn hade kunnat göra det, säger Hjelmer i podden.

Hjelmer har själv fått känna på konsekvenserna av att systemet inte fungerat. 

– Det har tydligen varit tekniska problem med appen, vilket i alla fall påverkat mig men även andra. Som jag har förstått är det många som åkt dit för det just nu. Det känns ju lite trist att det ska vara tekniska problem som straffar dig, funderar Hjelmer, som testats upp till sju gånger i år av en kontrollant som besökt henne på plats.

”Försökt säga det på presskonferenser”

Förbundskaptenen Karin Torneklint bekräftar Hjelmers upplevelser.

– Det är det jag lite har försökt säga på presskonferenser för att visa vad som varit problemet. Vi har haft en dialog med RF sedan i februari. Det är för många av våra aktiva som fått problem med att de lagt in fel uppgifter i systemet men ändå tror att de lagt in rätt. Appen är den som krånglat mest, säger Torneklint till SVT Sport och berättar att det skett en ökning av ärenden den senaste tiden.

Meraf Behta dopningsutreds för att fått tre prickar i sin vistelserapportering.

– Jag lider verkligen med Meraf och det är väldigt jobbigt men samtidigt har vi våra regler som man måste följa, det är inte svårare än så, säger Hjelmer.

I Bahtas fall låg språkproblem till grund för att rapporteringen inte gjordes enligt regelverket.

Men här verkar det som att det är ett tekniskt problem som inte har med språkkunskaper att göra?

– Det ingår, ju krångligare system, desto viktigare är det att du förstår vad som står där. Vi har dem som läser på universitet och ändå får bekymmer men det blir inte lättare om man har en språkproblematik i botten, säger Torneklint.

Hjelmer kritisk till Bahtas rådgivare

När Bahta fått två prickar uppmärksammades hennes situation särskilt från förbundet men ändå sprack det. Hjelmer är kritisk till personer i Bahtas närhet.

– Meraf har ju haft hjälp, det är där det har blivit ett problem, inte hos henne själv. Det är därför det känns som en så tråkig incident, säger Hjelmer i podden ”100 procent Ren Podd”.

Utredningen av Bahta, som sköts av Riksidrottsförbundet, RF, har dragit ut på tiden.

– Jag vet inte när ett beslut kommer. Det är en lång process och många beslut som ska fattas, säger Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.