Foto: Bildbyrån

Utredare: Korruptionen i friidrott värre än Fifa

Uppdaterad
Publicerad

På måndag släpps Wadas rapport om dopning och korruption i internationella friidrottsförbundet. Det som utreds är värre än Fifaskandalen, menar en av utredarna, juristen Richard McLaren. ”Det här är en helt annan grad av korruption”, säger han.

Internationella friidrottsförbundet IAAF fortsätter att skakas av uppgifter om dopning och korruption.

För en vecka sedan greps den förre ordföranden Lamine Diack av fransk polis, misstänkt för att ha tagit pengar för att mörka fällande dopningstester.

Samtidigt utreds bland andra den förre antidopningschefen i IAAF, Gabriel Dollé, och Lamine Diacks son Papa Massata Diack av IAAF:s etiska kommitté.

”Stoppar pengar i egen ficka”

På måndag väntas mer information komma, då den oberoende kommission som Wada har tillsatt för att utreda IAAF ska presentera sin rapport. Kommissionens arbete har redan lett till att Wada kunde informera polisen om Diack.

Juristen Richard McLaren är en av ledamöterna i kommissionen, och han menar att det som utreds är större än Fifaskandalen, som har rullats upp de senaste månaderna. Även där med misstankar om korruption och pengatvätt.

– Till skillnad från Fifa, där man har ett gäng äldre män som stoppade pengar i sina egna fickor, så har man här potentiellt ett gäng äldre män som stoppade en massa pengar i egen ficka – genom utpressning och mutor – men dessutom orsakade betydande skillnader i faktiska resultat och slutgiltiga ställningar i internationella friidrottstävlingar, säger han i ett uttalande från Western University.

Värre än Fifa

– Det här är en helt annan grad av korruption än Fifaskandalen eller IOK-skandalen i samband med Salt Lake City, säger McLaren.

Kommissionen tillsattes efter att en dokumentär i tysk tv pekade på utbredd dopning inom friidrotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer