Foto: Bildbyrån

Vanessa Kamga utsattes för rasism under Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska landslagsfriidrottaren Vanessa Kamga blev utsatt för rasistiska påhopp under Finnkampen på Stockholm Stadion i helgen, något Kamga berättar i ett Instagraminlägg.

” 'Äckligt, du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!' skriker han så spottet flyger”, skriver Kamga i inlägget.

Kamga tävlade under lördagen och gick till Stockholm Stadion under söndagen för att heja fram sina lagkamrater, iklädd sina landslagskläder. Det var när Kamga letade efter sina lagkamrater på läktaren som en medelålders man ställde sig upp och konfronterade Kamga.

”Mannen går upp rakt emot mig. Han skriker i mitt ansikte och gestikulerar aggressivt mot mig och mina kläder. 'Äckligt, du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!' skriker han så spottet flyger.”

”Rasistiska påhopp sker överallt”

I en intervju med Aftonbladet berättar 20-åriga Kamga att hon blev rädd över mannens beteende.

– Jag blev jätterädd. Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Han var väldigt hotfull. Man hinner inte tänka så mycket. Min instinktiva reaktion är bara att springa iväg. Jag vänder mig om och kollar om han följer efter. Han har stannat upp och står och stirrar efter mig, säger hon och fortsätter:

– Jag vill göra det tydligt att rasistiska påhopp sker överallt. Det är inget man blir utsatt för bara när man är ensam. Bara utanför puben sent på helgen. Det kan ske på bussen, tunnelbanan, på väg hem från jobbet. Även på Stockholm Stadion med 10 000 andra där. Det är hela anledningen till att jag ville skriva det. För det här är verkligen ett problem. Och det är verkligen något som måste vågas prata om så att folk förstår.

Från basket till friidrott – Se när SVT Sport träffade framtidsnamnet Vanessa Kamga:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.