Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Vanessa Kamga gjorde som Simon Pettersson: Personligt rekord i diskus

Uppdaterad
Publicerad

I går satte Simon Pettersson personligt rekord i en magnifik diskusfinal.

I dag upprepade Vanessa Kamga prestationen i damernas diskusdito.

Hon noterade personligt rekord – och ordnade SM-guldet i sista omgången efter ett kast som mätte 60,33.

– Jag ville hålla er på tårna, säger hon med ett leende.

Herrarnas diskus vid gårdagens SM-tävlingar i Norrköping var något utöver det vanliga, som slutade med SM-guld och personligt rekord för Simon Pettersson.

I dag var det damernas tur i diskusringen, och även nu blev det en dramatisk och högklassig tävling.

Eriksson tog ledningen

Den slutade med seger för förhandsfavoriten Vanessa Kamga, men det såg länge ut som att Mathilda Eriksson skulle ta ett skrällguld.

MAI-kastaren Eriksson tog ledningen i den första omgången med ett kast som mätte 57,33, personligt rekord med nästan två meter. Det förbättrade hoin senare till 58,42 – men i den allra sista omgången fick Hässelbys Kamga till ett jättekast som mätte hela 60,33.

”Det var galet!”

Förutom att det innebar SM-guld var det även en förbättring av hennes två år gamla personbästa, som löd 60,01.

– Man ska ju ge folk nåt att kolla på, så jag ville hålla er på tårna, säger hon till SVT Sport, angående att det sista kastet blev det bästa, innan hon fortsatte mer seriöst:

– Det var galet! Jag kände att ”i dag kastar jag långt!” Det visste jag, och ville bara smiska på den! Det gjorde jag i sista, då hade jag ett väldigt adrenalinpåslag. Så himla kul!

”Grymt kul i går!”

Hon erkände att gårdagens högklassiga herrfinal gav henne extra taggning.

– Det var verkligen grymt kul i går! Vilken nivå vi har i svensk kast överlag! Kolla bara på VM, alla gör ju hur bra som helst ifrån sig. Det är kula, slägga, diskus. Och Kim Amb i spjut! Vi pushar ju varandra, helt klart. Vi för grenarna framåt, säger hon, och ser fram mot stundande EM i Tyskland:

– Det ska bli jättekul! Det är så sjukt att det var fyra år sen senaste EM, och att det nu är i Tyskland igen. Det är bara att tagga till, och det är ju inget fel på formen.

Resultat

1) Vanessa kamga, Hässelby, 60,33, 2) Mathilda Eriksson, Malmö, 58,42, 3) Emma Ljungberg, Spårvägen, 55,63, 4) Daniella Persson, do, 55,50, 5) Jennifer Rudberg, Växjö, 53,43.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.