Var tredje VM-friidrottare erkänner dopning

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 30 procent av friidrottarna som var med i VM 2011 har erkänt att de någon gång har dopat sig.

Det har forskare vid tyska universitetet i Tübingen och amerikanska Harvards medicinska fakultet presenterat i en rapport i forskningstidningen Sports Medicine.

Forskarna frågade även friidrottarna vid de panarabiska spelen 2011 och där svarade mer än 45 procent att de hade tagit förbjudna medel. Totalt har 5 187 aktiva tillfrågats i undersökningen.

Trots det var det bara 0,5 procent av dopningsproverna vid mästeskapet i Daegu, Sydkorea, som var bara positiva.

– Studien visar att biologiska test av blod och urin bara avslöjar en bråkdel av de som dopar sig. Det beror troligen på att idrottarna hittat sätt att undvika att åka fast, säger Harrison Pope, professor vid Harvard.

Tjafs om publicering

Att studien dröjt tills nu beror på att forskarna varit i konflikt med internationella antidopningsbyrån, WADA och internatinella friidrottsförbundet, IAAF om hur den ska publiceras.

För två år sedan briserade dopningsskandalen inom rysk friidrott som bland annat ledde till att Ryssland stängdes av från internationellt tävlande.

Och efter omtester av dopningsprov från OS 2008 och 2012 har mer än 100 friidrottare åkt fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.