Världens snabbaste man i vintras, Christian Coleman, hoppar av utomhusdebuten i Shanghai efter skadekänningar. Foto: TT.

Världens hetaste friidrottare hoppar av Shanghais Diamond League

Uppdaterad
Publicerad

I vintras satte Christian Coleman världsrekord på 60 meter inomhus genom att krossa Maurice Greens 20 år gamla rekord med hela 0,05 och springa på 6,34. Han skulle gjort säsongsdebut utomhus i Shanghais Diamond League-gala på 100 meter på lördag men hoppar nu av.

– Han gör det av försiktighetsskäl, säger hans tränare.

Friidrottsvärlden har spanat efter en efterträdare på den tron som Usain Bolt har lämnat och de flesta blickarna har hamnat på 22-årige Coleman som var VM-tvåa efter Justin Gatlin, som är hans mentor, och världsetta förra året med 9,82.

Arrangören hävdar att de fått besked om att det rör sig om en ”fysisk åkomma” och tränaren Tim Hall bekräftar det, utan att vilja utveckla speciellt mycket.

–  Coleman är helt okej men han känner att tiden inte är rätt för tävling just nu. Vi ser det som en försiktighetsåtgärd, säger Hall till Reuters.

Högklassigt fält på 100 m ändå

Även utan Coleman blir det ett bra 100 meter i Shanghai. Justin Gatlin, Kanadas trippelmedaljör från Rio-OS Andre De Grasse, Kinas VM-silvermedaljör på 60 meter vid inne-VM Su Bingtian, världsmästaren på 200 m Ramil Guliyev och den regerande Diamond League-mästaren britten CJ Ujah kommer till start.

Även dubbla OS-mästaren Elaine Thompson hoppar av 100 m på grund av en skadekänning. Jamaicanskan blev trea i DL-debuten i Doha på 10,93 i fredags.

Diamond League sänds av SVT och TV4 den här säsongen. På lördag är det TV4 som sänder mellan 13.00 och 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.