Keitany precis efter målgången. Foto: TT Nyhetsbyrån

Världsrekord i London Maraton – slog Radcliffes tid

Uppdaterad
Publicerad

Kenyanskan Mary Keitany sprang hem sin tredje seger i London Maraton under söndagen – och det på den snabbaste tiden någonsin i ett damrace, 2.17,01. Hon vann knappa minuten före Tirunesh Dibaba, Etiopien.

– Jag är väldigt nöjd, säger Keitany till AP.

Det var en tävling där det sattes högsta fart från början på Londons gator, och fältet splittrades upp snabbt. Mary Keitany, 35, var tidigt ensam i täten men verkade inte ha något emot det.

Kenyanskan lyckades hålla en imponerande fart och kunde i mål konstatera att hennes tid är världsrekord i ett maraton där damerna inte springer tillsammans med herrarna. 2.17,01 är 41 sekunder snabbare är Paula Radcliffes notering från 2005.

Dibaba tvåa

– Jag är väldigt nöjd med tiden. Delar av banan är väldigt kuperad men jag tränar på liknande ytor i Kenya så det var inte så annorlunda för mig, säger Keitany till AP.

Tirunesh Dibaba knep andraplatsen i sitt blott andra maraton i karriären, och även hon stod för en topptid. 2.17,56 är den tredje snabbaste tiden någonsin i ett damlopp. Trea slutade etiopiskan Aselefech Mergia, 2.23,08.

Kenyansk herrseger också

IAAF erkänner två världsrekord i maraton för kvinnor, ett där enbart kvinnor springer och ett där kvinnor och män springer bredvid varandra. Det snabbaste maratonloppet för kvinnor vid mixade lopp har fortfarande Paula Radcliffe. 2003 sprang hon i mål på 2.15,25 i just London.

Herrloppet vanns av Daniel Wanjiru, även han från Kenya, på tiden 2.05,48, endast nio sekunder för Kenenisa Bekele, Etiopien, som stod för en imponerande comeback i loppet. Trea slutade kenyanen Bedan Karoki, 2.07,41.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.