Vinterkyla och ABBA-löpare – här är Stockholm maraton genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

På lördag avgörs den 40:e upplagan av Stockholm maraton. Och mycket har hänt sedan premiären – när startspistolen glömdes kvar i kassaskåpet.

Det väntas värmebölja och folkfest när de 20 000 anmälda löparna tar sig igenom huvudstaden på lördag. I år ska de dessutom springa en ny bana, som för första gången avverkas i en enda slinga.

I startfältet finns japanen Yuki Kawauchi med, som vann prestigaloppet Boston maraton tidigare i år. Och på damsidan har den sjufaldiga vinnaren av Stockholm maraton, Isabellah Andersson, det lägsta numret.

Stockholm Marathon

För de lite mer orutinerade löparna har arrangörerna förlängt maxtiden man har på sig att ta sig igenom loppet med en halvtimme, till sex och en halv timme, för att undvika olyckor i hettan.

Det väntas bli 27 grader varmt på lördag – men 1982 var det varmare. Följ med SVT Sport ner ”memory lane” i videoklippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet