Perseus Karlström tvingades flytta träningen på grund av bränderna i Canberra. Foto: BILDBYRÅN/TT

VM-medaljören mitt i brandkaoset: Panikkänslor

Uppdaterad
Publicerad

Perseus Karlström åkte till Canberra för ett träningsläger.
Han hamnade mitt i ett brandinferno.
– Det var panikkänslor, säger 29 åringen.

Den svenske gångaren, som tog VM-brons i Doha i oktober förra året, har sin träningsbas i Australien på vintern och har varit i landet sedan mitten av november.

När han tillsammans med resten av träningsgruppen anlände till Canberra den 29 december var tanken att inleda ett fem veckor långt träningsläger, något som fick avbrytas direkt.

Redan då var luften dålig på grund av den rök som lagt sig över den australiska huvudstaden efter alla bränder som härjar i landet – men det skulle bli ännu värre.

– På nyårsafton startade en gräsbrand i södra Canberra och jag tror att det var den röken som drog in då på kvällen. Jag var ute och höll på att fixa lite på balkongen och helt plötsligt kom världens brandrök som drog över, säger Perseus Karlström.

– Du kunde se aska i luften och sedan blev det bara totalt kaos över natten.

”Fruktansvärt”

Som värst var det på morgonen efter. Enligt The Guardian räknas mätningar av luftkvalitétsindex över 200 som hälsofarliga, och tidningen skriver att Canberra peakade på hela 7 700 under nyårsdagen.

– Det tog sig in överallt så det var både ute och inomhus. Jag vaknade och det var fullt av brandrök i hela rummet och man fick ont i huvudet och i halsen och stickande i ögonen, säger Karlström och fortsätter:

– Det var fruktansvärt. Jag har lite ansträngningsastma så när det var som värst den dagen var det nästan panikkänslor. Du mår dåligt, det sticker i halsen och i ögonen och du kan inte göra något åt det för det är lika illa överallt.

Han kunde åtminstone söka skydd i en kompis lägenhet där röken inte lyckats ta sig in lika mycket.

– Men ute var sikten 150-200 meter. Sedan såg man ingenting. Det var riktigt vidrigt.

Flydde till Melbourne

Canberra har beskrivits som en spökstad den senaste tiden och människorna har uppmanats att hålla sig inne. Posten körs inte längre ut. Sportinstitutet är tillfälligt nedlagt, och Perseus Karlström och hans träningsgrupp har förutom att de avbrutit träningslägret även flytt den australiska huvudstaden. Under fredagen flög de till Melbourne.

– Vi hoppas att det kommer vara hyfsat här. Men när vi flög ner nu var det brandrök i princip hela vägen ner.

I Melbourne är träningsförutsättningarna inte lika bra som i Canberra. Men Perseus Karlström är ändå nöjd att han inte är kvar i Canberra.

– Det blev ändå en bra lösning med så kort varsel. Det går inte att vara i Canberra över huvud taget. I dag var det bättre men då var index ändå uppe på 400. Så vi flydde fältet, ingen ville vara kvar, säger han.

ARKIV: Karlström tog ett historiskt brons under friidrotts-VM i Doha 2019 – men en miss kan ha kostat silvret:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.