Karsten Warholm efter att han tagit världsrekord. Foto: TT

”Det började bubbla i blodet”

Uppdaterad
Publicerad

Han är nybliven världsrekordinnehavare och storfavorit.

Men Karsten Warholm besöker inte Olympiastadion före försöksloppet.

– Aldrig sett så många på ett ställe förut, säger norrmannen.

Hur vinden rör sig, hur mjuk löparbanan känns, hur solen smiter över läktaren vid ett visst klockslag. Ingen av de detaljerna på Tokyo-OS friidrottsarena känner 400 meter häck-stjärnan Karsten Warholm till.

För han beslöt sig för att inte åka dit i dag när alla som ska tävla där fick chansen att besöka den.

Tokyo 2020

– Det finns en väldigt bra förklaring till det. När jag stod där och såg kön till bussen... Jag har aldrig tidigare sett på många friidrottare på en plats. Jag fick den här känslan när du är på ett köpcentrum och bara väntar. Jag fick den känslan i benen och det började att bubbla i blodet. Så jag tänkte: nu skiter jag i det här. Leif (Olav Alnes, tränare) tog en för laget och åkte dit och tog lite bilder, säger Karsten Warholm.

25-åringen satte nyligen nytt världsrekord på 400 meter häck, hemma i Oslo på Bislettstadion sprang han på tiden 46,70. Det gör honom till en av de största förhandsfavoriterna till guldet i sin OS-friidrottsgren. Hans största utmanare är amerikanen Rai Benjamin, som sprungit på 46,83 i år.

– Man skärper sig lite extra. På många sätt är det positivt att ha en rival, säger Warholm.

Försöken på 400 meter häck avgörs natten till fredag svensk tid, semifinalerna på söndag klockan två svensk tid och finalen natten till tisdag den tredje augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet