Kan vinna femte raka guldet: ”Ska skriva historia”

Publicerad

Kroatiska Sandra Perkovic kan bli historisk.
På lördag har hon chans att bli första friidrottare någonsin att vinna fem EM-guld på raken i en och samma gren.
– Nu har jag möjlighet att skriva historia, säger Perkovic till SVT.

Senast Sandra Perkovic befann sig i Berlin var år 2009, då var hon endast 19 år gammal och slutade på niondeplats i VM.

Nu, nio år senare, återvänder hon till platsen där allt en gång började. Men denna gång som världens i särklass bästa diskuskastare med fyra raka EM-guld, ett VM-guld och två OS-guld. Hon har dessutom inte blivit besegrad av en europé sedan 2010.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka efter nio år, jag tävlade ju i junior-VM 2009 och tog mig till final då också. Det är inte så lätt att vara guldfavorit men det är en skön känsla att vara nummer ett inom sin gren. Det är häftigt att få tävla med världens främsta och nu har jag möjlighet att skriva historia, säger Perkovic till SVT.

Vann kvalet

I eftermiddags var hon bäst i kvalet med sitt kast på 64.54 meter, sex meter över kvalgränsen.

– Jag brukar inte gilla kvalen, för kraven är alltid lägre än mina resultat. Man får spara på krafterna och ge allt i finalen, så det kan vara knepigt. Men det har hänt att jag gjort två dåliga kast och måste lyckas i det tredje, nu kastade jag 64,5, men på lördag kan det bli ännu längre.

I juli 2017 kastade 28-åringen 71.41 meter i Schweiz, det längsta kastet på 25 år i världen. Sedan dess är hon obesegrad.

– I finalen är jag en annan person, en kämpe. I finalen ger man allt direkt och alla kast är viktiga. Man kan satsa på guld i första, andra eller tredje kastet. Här kan jag kasta 75 meter och det kvittar. Det är lördag som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer