Slutkörd Solomon föll i medaljjakten: ”Är inte lika lång”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Napoleon Solomon gick för medalj på 3000 meter hinder – då föll han på ett hinder i sluttampen och blev tolva.

Efter loppet riktade han skarp kritik mot SOK.

Svenske Napoleon Solomon var länge med i täten och såg ut att kunna gå mot medalj i herrarnas 3000 meter hinder.

Men när farten ökade på slutet fick 24-åringen svårt att hänga med. Med bara 200 meter kvar försvann också det sista hoppet när han föll på ett hinder.

Friidrotts-EM

Svensken fick nöja sig med en tolfteplacering på tiden 8.43:66. En tid som det enligt honom finns flera orsaker bakom.

”Är inte lika lång”

– Det är tufft med hinder, framför allt när man inte tränar så mycket med bockar och vattengravar. Jag har hoppat över den träningen på grund av att det tar mycket på krafterna och orsakar skador, säger Solomon till SVT.

Solomon var märkbart kortare än de flesta av sina motståndare, inte minst den 190 cm långe segraren Mahiedine Mekhissi-Benabbad.

– Jag fokuserar på att springa fort men samtidigt får jag inte den där styrkan upp. Jag hoppar på kraft, jag är inte lika lång som Mekhissi, han har det nog lättare. Jag måste använda styrkan för att ta mig upp.

Kritiserar SOK: ”Ingen är där för oss”

Nu riktar svensken kritik mot SOK för att de inte gör mer för att främja grenen.

– Från grund och början har jag tagit mig helt själv hit till EM. Jag har tagit mig hit, varit min egen tränare, till VM och EM. Jag har gjort det här på mitt eget sätt, säger han till Expressen och fortsätter:

– Det kanske är dags att hitta en riktigt bra tränare. Men det krävs också att landslaget satsar. Man kan inte lägga hur mycket pengar som helst. De får öppna ögonen i SOK. Jag har varit bra sedan jag var femton. Det är synd att det inte är någon som är där för oss.

Han manar dock till mer tro för framtiden.

– Jag är 5000- och 10 000 meterslöpare, det här var bara uppbyggnad, det kommer mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet