Foto: Bildbyrån

Rysk världsmästare i höjdhopp: ”Byt ut pampar och tränare”

Uppdaterad
Publicerad

Den enda ryska friidrottsutövare som just nu innehar en världsmästartitel, Mariya Lasitskene, har gjort ett uppmärksammat uttalande.

Lasitskene menar att landets högsta tjänstemän inom friidrotten, och tränare, borde bytas ut på grund av nationens undermåliga antidopningsarbete. Enligt henne går det inte snabbt nog framåt.

I söndags stod det klart att friidrottare under rysk flagg fortsatt inte får delta i internationella mästerskap. Avstängningen av Ryssland i internationalla friidrottstävlingar förlängs.

Ryssland är ett land där de bästa idrottsutövarna sällan säger emot idrottspamparna, men nu har Mariya Lasitskenes gjort ett uppmärksammat uttalande.

Friidrotts-VM

Höjdstjärnan publicerade på Instagram:

”Ryssland borde byta ut tjänstemän inom rysk friidrott som har försvarat reformer, och tränare som fortfarande menar att du inte kan vinna utan dopning. En ny generation av våra idrottare måste få fostras i en annan filosofi.”

Lasitskene tog VM-guld i höjdhopp 2015, och 2017. Hon fick inte tävla i OS 2016 på grund av sanktioner mot ryska laget. För närvarande tävlar hon internationellt under neutral flagga.

Hon har även två VM-guld inomhus. Hennes personliga rekord ute ligger på 2.06.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet