Daniel Ståhl vann efterlängtat VM-guld i diskus: ”Tack hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl kan äntligen titulera sig världsmästare efter att ha kastat 67,59 i det tredje kastet i Doha och blev därmed sjunde svensk att vinna ett VM-guld i friidrott – och den första att göra det i en kastgren. Efteråt bjöd han publiken på ett spektakulärt ärevarv.

– Det är fantastiskt. Nu är jag äntligen världsmästare, jag finner inga ord, säger Ståhl till SVT.

För två år sedan missade han VM-guldet med två centimeter mot Andrius Gudzius från Litauen. Likaså under EM i fjol. I år har Daniel Ståhl varit överlägsen världsetta och satt nytt svenskt rekord med 71,86.

I VM-finalen i Doha tog Ståhl ledningen tidigt och inför sista omgången var hans 67,59 längst – men långt ifrån oslagbart. Tränaren Vesteinn Hafsteinsson var inte helt nöjd efter fem kast.

Friidrotts-VM

– Det är för mycket kraft och dålig teknik. Han har ingen bra dag hittills så vi får hoppas få det bästa. Han kastar tekniskt illa och river och sliter i buren, sa Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson inför sista kastet.

Men ingen lyckades rå på Daniel Ståhl som blev vinnare redan innan sitt sista kast. Ståhl var den enda som lyckades kasta över 67 meter vilket han gjorde i tre av sina sex kast.

– Jag hade två mål. Först att ta mig till final och sen dundra på där. Det är underbart. Det är klart att 67,5, det är ingenting, men det är mästerskap och då gäller det. Jag finner inga ord, det är underbart.

Firade med svenska flaggan

Han ryckte snabbt åt sig en svensk flagga från sin tränare, sprang ett ärevarv, hoppade över häckar och sjöng ”VM-guld, VM-guld, VM-guld”. Därefter tog han SVT:s mick och skickade en hälsning.

– Tack alla som följde hemma i soffan, tack alla polare. Tack alla i Stockholm, i Norrland, tack hela Sverige. Detta är fantastiskt, nu är jag äntligen världsmästare, säger Ståhl.

– Alla spänningar släpper. Detta var en fruktansvärd nervspänning genom hela tävlingen. Resultatet är helt oviktigt så länge det räcker till en guldmedalj, säger SVT:s Kajsa Bergqvist.

Silvret gick till Fedrick Dacres, Jamaica och bronset landade hos österrikaren Lukas Weisshaidinger. Simon Pettersson lyckades inte kasta längre än 63,72 och fick bara kasta tre kast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet