Michel Tornéus fyra efter första hoppet. Foto: TT

Millimeter övertramp kostade Tornéus medalj

Uppdaterad
Publicerad

Michel Tornéus hade inte marginalerna med sig. Mindre än en centimeter övertramp kan ha kostat svensken en medalj. Svensken fick inte tekniken att stämma och slutade på en åttonde plats.

Michel Tornéus började finalen bra med ett första hopp på 8,18. Svensken kryssade sina två kommande hopp men klarade att ta sig vidare till andra hoppningen ändå. Tornéus hade inte marginalerna med sig i finalen. Hans tredje hopp var uppe bland de bästa men han hade ett övertramp på mindre än en centimeter.

– Men sen är det att hitta plankan och det är det han kämpat med. Det knappa övertrampet på sju millimeter kanske hade räckt till en medalj om han haft marginalerna på sin sida, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Friidrotts-VM

– Jag kände att det var det enda hoppat i finalen som där satt det jag tränat på, säger Tornéus efter finalen.

Andra hoppningen

Det såg bra ut inför andra hoppningen men han fick inte tekniken att stämma. Han lyckades inte förbättra sig och slutade på en åttonde plats efter att kinesen Yuhao Shi hoppat förbi honom i sitt sista hopp.

Svensken har hoppen i sig men det är bara det sista i tekniken som saknas.

– Vi jobbar på en annan teknik. Jag försöker få med mig farten mycket mera, och jag blandar och ger lite idag.

Kan bli ännu bättre

I och med att han nyligen bytt teknik och ändå får det att stämma ibland ser det ljust ut för framtiden.

– Nu känns det som om den börjar sitta så får han jobba vidare på den i några år så kan det visa sig vara helt rätt beslut, säger Kajsa Bergqvist.

Vann gjorde till slut Sydafrikanen Luvo Manyonga på 8,48. Två blev Amerikanen Jarrion Lawson. Och trea blev Ruswahl Samaai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet