Sveriges futsallandslag debuterar i VM-kvalsammanhang och SVT sänder. Här på bilden firar Sargon Abraham ett mål mot Skottland. Foto: Bildbyrån. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förbundskaptenen: ”Målet är att ta sig vidare från gruppen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelar den här helgen sitt allra första VM-kval i futsal. Sverige möter Montenegro, San Marino och Grekland i VM-kvalet, som avgörs i Uddevalla, och som sänds direkt på svt.se/sport. ”Målet är att ta sig vidare från gruppen och få spela nästa kval i december”, säger Sveriges förbundskapten Charbel Abraham till SVT Sport.

Sverige är en ung futsalnation. Landslaget bildades 2012 och stommen består av spelare från IFK Göteborg (nytt namn på mästarklubben Göteborg Futsal Club). VM-kvalet i Agnebergshallen i Uddevalla blir Sveriges första. Sedan tidigare har blågult spelat två EM-kval i inomhusfotbollssporten och lyckats ta sig vidare i ett.

Sverige, rankat 37:a, öppnar mot bättre rankade Montenegro (31) och avslutar VM-kvalet på söndag mot Grekland (27). San Marino, som är det sämst rankade laget i Sveriges kvalgrupp, väntar på fredag. Alla tre matcherna sänds direkt på SVT Play. Det lag som vinner gruppen avancerar till nästa kvalomgång i december.

– Vi kommer få se roliga och jämna matcher. Sverige har ett taktiskt duktigt och sevärt landslag, som har ganska goda chanser att ta sig vidare, säger SVT Sports kommentator Chris Härenstam.

Svensk nyckelmatch direkt

Öppningsmatchen mot Montenegro tror förbundskapten Charbel Abraham kan bli något av en nyckelmatch för det svenska laget.

– Det är bra lag vi möter och vi måste komma upp i rätt nivå. Gör vi det har vi goda möjligheter att ta oss vidare. Montenegro är nog den tuffaste motståndaren, så det blir en viktig match för oss, säger han.

Sverige laddade upp inför VM-kvalet med dubbla landskamper mot Turkiet på bortaplan i mitten av september. Första matchen slutade 4-4, den andra förlorade Sverige med 3-5.

– Det var bra förberedelser för oss. Resultaten speglade väl inte matchbilden riktigt. Vi fick möta tufft motstånd och gjorde det bra.  Turkiet är ett mycket bättre rankat lag än oss och vi tog ett rejält kliv i utvecklingen, särskilt försvarsmässigt.

– Vår styrka som lag är just det defensiva spelet. Vi har över huvud taget bra energi i truppen. Många spelare är unga, hungriga och är taggade att spela på hemmaplan. Det ger oss trygghet att spela inför hemmapublik, säger Charbel Abraham.

Skulle Sverige lyckas ta sig till nästa VM-kval i Kroatien i december väntar betydligt tuffare motstånd i form av Kroatien, Azerbajdzjan och Vitryssland, alla seedade.

Herrarnas futsal-VM spelas i Colombia 10/9-1/10 2016. 24 nationer får spela VM.

Så sänds VM-kvalet i futsal i Uddevalla:

Visa

Torsdag 22 oktober
18.55-20.30 Sverige-Montenegro svt.se/sport

Fredag 23 oktober
18.55-20.30 Sverige-San Marino svt.se/sport

Söndag 25 oktober
16.55-18.30 Sverige-Grekland svt.se/sport

Kommentator: Chris Härenstam

Det här är Futsal

Futsal är en variant av fotboll och spelas inomhus. Futsal spelas med en mindre boll, på en mindre yta och med färre utespelare.
Spelarna har flera roller, beroende på om de har bollen eller inte. Vanligaste formationerna är 1-2-1 och 2-2 både i anfall och försvar.  Det finns inte fasta positioner, som i ”vanlig” fotboll och det är tillåtet att göra hur många byten som helst under en match.
Matchtiden är 2x20 minuter och ett lag består av fem spelare., varav en målvakt.
Sporten föddes i Uruguay på 1930-talet och har i dag flest utövare i Brasilien. VM spelades första gången 1989, i Nederländerna, och spelas sedan dess vart fjärde år. 
Futsal är en av världens och Sveriges snabbast växande sporter.

Källa: Wikipedia.

Sveriges trupp:

Visa

Robin Armandt, Malmö City FC
Christopher Solberg, IFK Göteborg Futsal
Simon Chekroun, IFK Göteborg Futsal
Adam Stefanson, IFK Göteborg Futsal
Mathias Etéus, IFK Göteborg Futsal
Nicklas Asp, IFK Göteborg Futsal
Dan Mönell, IFK Göteborg Futsal
Kristian Legiec, Malmö City FC
Dana Kuhi, Örebro Futsal Club
Sargon Abraham, Skövde United FC
Hanna Abraham, Skövde United FC
Christoffer Jönsson, Falcao Futsal Club Stockholm
Albert Hiseni, IFK Uddevalla
Luciano Andres Lorca Falcao, Futsal Club Stockholm (ersätter Patrik Burda, som lämnat återbud)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer