EM-bronsmedaljören Perseus Karlström satsar mot VM i gång. Foto: Rickard Ekman

Ryska avstängningen ökar Karlströms VM-chanser

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bäste gångare har en ensam tillvaro, men samtidigt är han bättre än någonsin inför VM i London senare i sommar.

– Jag har bra grundfysik så jag tål mycket träning, förklarar Perseus Karlström sina framgångar.

Perseus Karlström är en av Sveriges tre elitsatsande gångare, men nu har han åtminstone sällskap av EM-bronset på 20 kilometer från i maj. Karlströms insats på European Cup i Tjeckien – som räknas som EM – innebar den första internationella gångmedaljen utomhus för en svensk man sedan Bosse Gustafssons OS-silver 1984.

– Om man kunde beskriva glädjen, så är det som att uppleva glädjen man hade som barn, säger Perseus Karlström.

Friidrotts-VM

Stoppades i OS

SVT Sport träffade Perseus Karlström i samband med ett fartpass hemma i Eskilstuna, med fyra 1000-metersintervaller, den snabbaste på 3.30.

Han slog svenskt rekord på 20 kilometer redan i fjol, men stoppades i OS av en amöba i magen. I augusti ska han till och med ta med egen mat till VM i London, och med världens bästa nation Ryssland avstängd, växer möjligheterna till VM-medalj.

– Att ryssarna inte är med har inneburit ett helt annat klimat, det har inte blivit helt omänskliga prestationer på de senaste mästerskapen, säger Perseus Karlström och pekar på sin EM-medalj.

– Det här är första medaljen men ska inte vara den sista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet