Perseus Karlström tillsammans med mamma Siv Gustavsson vid OS förra året. Foto: Bildbyrån

Första globala titeln för Karlström

Uppdaterad
Publicerad

Gångaren Perseus Karlström vann 35 km vid lag-VM i Muskat, Oman, och tog karriärens första globala mästerskapstitel.

– Det hade jag definitivt inte räknat med. Jag har haft en lårskada och sedan fick jag covid och var dålig i tre veckor. Men jag har fått in ett par bra träningspass och ett speciellt bra träningspass för tio dagar sedan, säger Karlström till det internationella friidrottsförbundet.

31-årige Karlström, som tog brons vid VM i Doha för två års sedan, satte på sig en blåguld vikingahjälm i tyg och firade med en halsduk när han gick över mållinjen och blev omkramad av mamma Siv Gustavsson som vann damklassen 1977 och 1981 – den den enda svensken som fram till i dag vunnit tävlingen.

Vann med 40 sekunder

Perseus Karlström vann på 2.36.14, vilket var 40 sekunder snabbare än tvåan, EM-vinnaren på 20 km 2018, Alvaro Martin från Spanien. Trean i loppet, Miguel Angel Lopez, Spanien, gick i mål hela 1 minut och 13 sekunder efter Karlström.

Det var premiären för 35 km vid ett internationellt mästerskap och förhållandena var tuffa:

”Detta på en tuff bana med 25 meters höjdskillnad och en temperatur som närmade sig 30 grader mot slutet”, skriver det svenska gång- och vandrarförbundet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.