Perseus Karlström var långt från medalj i 20 km gång. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

VM-bronsmedaljören Perseus Karlström långt från medalj i 20 km gång

Uppdaterad
Publicerad

I VM för två år sedan blev det brons.

Inför dagens OS hade Perseus Karlström en bättre känsla.

Men det gick betydligt sämre.

Han blev bara nia – och var nära att svimma efter loppet.

När friidrotts-VM senast avgjordes, 2019 i Doha, tog Perseus Karlström brons – Sveriges första gångmedalj någonsin på herrsidan.

När SVT Sport pratade med 31-åringen i går sade han att han hade en bättre känsla inför detta OS än inför VM för två år sedan, och att formen var riktigt bra.

Tokyo 2020

Tidigt efter

Men det syntes inte på banan i Sapporo, där tävlingen avgjordes. Karlström hamnade tidigt i tätklungans bakre regioner, och efter ungefär halva tävlingen så tappade han kontakten med dem.

Efter tolv kilometer så var avståndet till klungan hela 19 sekunder, och det växte sedan mer och mer.

”Ett tufft lopp”

När de två milen var avklarade så gick Karlström i mål på nionde plats, 1.24 efter den segrande italienaren Massimo Stano, som vann före japanerna Koki Ikeda och Toshikazu Yamanishi.

– Det var ett tufft lopp, jag kände aldrig att jag riktigt kom in i det i dag, säger Karlström till Radiosporten direkt efter loppet innan han måste avbryta intervjun.

– Jag har lite svimningskänsla, säger han.

– Jag tror att han kanske inte riktigt orkade hålla planen som han hade inför loppet. Men det finns många olika faktorer som det kan ha berott på, säger SVT Sports friidrottsexpert Alhaji Jeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet