FIFA:s ordförande Sepp Blatter, till höger, skakar hand med shejk Mohammed bin Hamad al-Thani, Ordförande i Qatar-kommittén. Foto: TT

Uppgift: Tioårig flicka fick 17 miljoner innan Qatar fick VM

Uppdaterad
Publicerad

17 miljoner kronor till en tioårig flicka – och privatjet till Brasilien för tre Fifa-tjänstemän.

Det är enligt Bild Zeitung några av de detaljer som Fifa lät bli att göra offentliga ur Michael Garcias utredning av Qatars VM-ansökan.

Den tyska tidningen uppger att man har ett exemplar av den självständiga utredarens rapport.

Michael Garcia plockades in av Fifa som självständig utredare för att utreda ansökningsprocessen för värdskapet av fotbolls-VM 2022 – som vanns av Qatar.

Garcia, en amerikansk advokat, ägnade 18 månader åt utredningen, men hans rapport redigerades av Fifa innan den blev offentlig. Den redigerade rapporten friade Qatar från korruptionsanklagelser – och Garcia avgick i protest.

Nu uppger tyska Bild Zeitung att man kommit över ett exemplar av den oredigerade Garcia-rapporten.

Bild kommer att publicera de explosiva detaljerna löpande under veckan, men uppger redan i dag att motsvarande 17 miljoner kronor ska ha betalats till en tioårig dotter till en Fifa-tjänsteman i samband med ansökan.

Flögs i privatjet

Inför omröstningen av värdskapet i Rio de Janeiro ska dessutom tre medlemmar ur Fifa:s exekutiva kommitté ha flugits till Rio de Janeiro i ett privatjet ägt av det qatariska fotbollförbundet.

Vidare uppger Bild att rapporten konstaterar att Qatars nationella idrottsakademi, Aspire Academy, ”aktivt och medvetet” har ”manipulerat Fifa-medlemmar som haft rösträtt till värdskapet”.

När Garcia avgick 2014 sade han i ett uttalande att versionen av hans rapport som publicerades av Fifa innehöll ”flertalet ofullständiga och felaktiga skildringar”.

I söndags hade Sportspegeln ett reportage från Qatar och färdigställandet av arenorna inför VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.