SVT Sports Thomas Tynander och Henrik Stenson. Foto: TT

”Allt talar för en magisk söndag”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är ni välkomna till årets häftigaste golfrunda.

Dags för ”Sunday at The Masters” och Henrik Stenson kan vinna den gröna kavajen.

Allt talar för en magisk söndag i den allra vackraste av golfparker, direkt i SVT

Utgångsläget för Henrik Stenson är tufft, trots en femteplats. Normalt är han en av världens bästa spelare från fairway, men just den delen av hans spel har svikit något och med en runda kvar att spela är placeringen fantastisk, även om avståndet till ledande Patrick Reed, USA, är sju slag.

The Masters

Men – och här blir det intressant – oavsett utgångsläge inför avgörandet har en hel klase med spelare chansen. Golf styrs av många komponenter, men den allra viktigaste har inte satts i spel denna turnering; spelarnas nerver, det mentala spelet.

För den man som i ledning kliver ut sista nio hålen söndag kväll kommer att känna av historiens vingslag. Vi såg en fläkt av det redan under avslutningen av lördagsrundan, när Patrick Reed efter drömgolf plötsligt de sista tre hålen insåg att han ska gå ut i ledning i Masters, en söndag. Pojkdrömmen ska uppfyllas.

McIlroy har bästa utgångsläget

Rory McIlroy, Nordirland, är tvåa och har i mina ögon det bästa utgångsläget. McIlroy vet vad som väntar och kommer att vara bättre förberedd än exempelvis Reed. De är jämngamla men redan 2011 hade McIlroy fyra slags ledning inför slutrundan i Masters och alla trodde på seger.

Men på hål tio var de jagande bara ett slag efter och de sista nio hålen blev en mardröm som slutade med 80 slag i scorekortet. En chockartad genomklappning. Och listan på spelare som knäckts sista nio på Augusta National kan göras lång som en iskall puttar...

”Reed kommer vara nervös”

Patrick Reed har spelat stor golf i veckan, inte minst på de långa hålen. Men han kommer att vara nervös, trycket är enormt.

Reed spelar verkligen på hemmaplan, han har bott och spelat vinnande amatörgolf i Augusta, och har allt att förlora. Han har aldrig varit i den här situationen och jag tror inte att han leder när han slår ut på det sista hålet.

– Pressen är på Reed och jag är här för att förstöra partyt, sa Rory McIlroy inatt.

McIlroy däremot har lärt sig att vinna majors och kan söndag kväll fullborda en ”career grand slam”, alltså seger i samtliga fyra stora. 65 slag igår var hans lägsta resultat i en helgrunda i en major, så han sover gott inför avslutningen.

Det enda bestående intrycket av Reed sedan han blev proffs just 2011 är att han i två Ryder Cup varit nästan övertänd och hetsat mot publiken, i matcher mot just McIlroy och Stenson. Är det dags för européerna att betala tillbaka? Det är ett bra tillfälle, på en mäktig arena.

”Måste göra sitt livs runda”

Sju slag under par är Henrik Stensons bästa resultat efter tre rundor i Masters. Femte plats imponerar – han har aldrig tidigare varit så högt upp på ledartavlan inför den sista rundan i Augusta. Henrik var minus fyra år 2012, men avslutade med en 81-runda som vi kanske ska undvika att se tillbaka på. Men den är ännu ett bevis på att allt kan hända en söndag i Augusta.

Tar Stenson fram rutinen från sin magiska seger i The Open och hittar flaggorna bättre från fairway kan han ha en chans – om Reed och övriga trasslar till det. Chansen finns förstås, och det brukar alltid vara en eller ett par spelare som lyfter sitt spel de sista nio hålen, då allt avgörs. Men utgångsläget gör att Henrik Stenson måste spela ett av sitt livs bästa golfrundor för att få händerna på kavajen.

”Tuffast tänkbara förutsättningar”

För det blir åka av i morrn, inte bara för att Rory Racerbil finns i ledarbollen. Redan under nattens tredje runda syntes det i ögonen på de allra bästa att det är mäktig golf att vänta, söndag kväll. De åtta bästa spelarna på ledartavlan gick tillsammans 37 slag under par, vilket ger en snittrunda på 67,4 slag. Det är en häftig siffra, även om lördagsregnet gjorde att det blev mer prickskytte än vi är vana vid. Frågan nu är om finalrundan påverkas av blötan. Jag tror inte det, det finns fläktar under framför allt grenarna och när Masters ska avgöras lär det inte finnas några spår av lördagsskurarna.

Det blir tuffast tänkbara förutsättningar för spelarna, precis som alltid när grindarna öppnas för ”Sunday at The Masters”. Häftigt då att en svensk finns med i jakten på seger.

Jag tror Rory McIlroy vinner. 

Kolla in hur killen går; med pondus som ett lejon rör han sig som en mästare på Augusta National. 

Sånt gillar golfgudarna från Amen Corner.

Ställningen inför fjärde rundan

1) Patrick Reed, USA, –14.

2) Rory McIlroy, Nordirland, –11

3) Rickie Fowler, USA, –9

4) Jon Rahm, Spanien, –8

5) Henrik Stenson, Sverige, –7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The Masters

Mer i ämnet